Varför får man hicka?

Hick. Det kan komma plötsligt. Hick. Plötsligt börjar kroppen stöta fram märkliga ljud och hoppa till med jämna mellanrum. Hick. Men vet du egentligen varför hicka uppstår? Och vet du vad man göra åt det? Få svaren här. Hick.

Kvinna håller sig för munnen, hickar.

Hick, hick, hiiiick ...

Varför får man hicka?

Hicka är sammandragningar i mellangärdet. Samtidigt sluter sig stämbanden snabbt och det skapar det välkända ljudet – "hick".

2 primära orsaker till hicka

  1. Du har ätit kryddstark mat, druckit kolsyrade drycker eller alkohol. Alla tre kan irritera känselkroppar i matstrupen.
  2. Mat har fastnat i matstrupen. Det registreras av känselkroppar som utlöser en rad snabba in­andningar av luft, som skapar ett tryck och får maten att lossna.

Så blir du av med hicka

Hickar du ofta, och störs av det, kan du förebygga det på två sätt. Dels kan du tugga maten ordentligt så att den inte kan fastna, dels kan du undvika kryddig mat, kolsyrad dryck och alkohol. Har du redan hicka kan det ibland hjälpa att hålla andan eller att göra en rad djupa inandningar.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background