Får du hängbröst av din behå?

Vi har samlat 8 myter om din behå! Se här vad som egentligen stämmer!

De flesta kvinnor använder behå och de finns i alla möjliga former, färger och storlekar. Det finns också en del mer eller mindre märkliga myter om behån. Här kan du läsa vilka det finns belägg för och inte.

Din behå ger dig hängbröst

Kanske: En fransk forskare har hävdat, mot bakgrund av en undersökning med 330 kvinnor, att behån försvagar bröstens stödvävnad. Undersökningen visade att de kvinnor som inte använde behå faktiskt hade fastare bröst än de som hade behå. Undersökningen möttes dock med viss skepsis, då den inte var representativ för den breda befolkningen. Den tog inte heller hänsyn till bröststorleken eller kvinnornas fysik.

LÄSARFAVORIT: Kari Traa löparjacka + 3 nr av I FORM – BARA 99:– ! Klicka här >>

Du får ont i ryggen

Falskt: Även om man skulle kunna tänka sig att behåbanden kan göra ont i rygg och nacke, finns det ingen vetenskaplig dokumentation som visar på ett samband mellan behå och ryggont. Har du stora, tunga bröst kanske du upplever smärta, men det har inte med behån att göra.

Din behå kan ge dig cancer

Falskt: En av de mest seglivade behåmyterna är att den kan ge dig cancer. Men det finns det inga som helst belägg för. Behån avger varken giftiga ämnen eller blockerar dränaget av lymfvätska, som det har hävdats. Dessutom fick kvinnor bröstcancer långt innan behån uppfanns.

Sov med behå och få fasta bröst

Falskt: Tja, den här myten är en vattendelare. Vissa behåller behån på över natten för komfortens skull, andra för att de är övertygade om att det ger fasta bröst – men det finns inget som tyder på att så skulle vara fallet. Och det är faktiskt inte skönt att ha behån på dygnet runt.

Det är skadligt att sova med behå

Falskt: Så har vi då den motsatta myten om att det är skadligt att sova med behå, och det är det inte. Som sagt, det gör varken till eller från att sova med behå. Det är inte skadligt, men om du använder bygelbehå är det nog inte särskilt bekvämt.

En bra behå håller hela livet

Falskt: Din behå tappar sin elasticitet med tiden. En behå som du använder ofta håller i genomsnitt ett år innan det är dags att byta ut den. Om behån inte ger något stöd även om du satt den på de innersta hakarna, då är det dags att byta ut den.

Träning utan behå ger hängbröst

Sant: En sportbehå är avgörande om du inte vill få slappa bröst av din träning. Träning utsätter brösten för stor belastning och hud och vävnad kan sträckas ut. En bra sportbehå skyddar dock mot detta. För det är väl inte så roligt att få fast rumpa medan brösten blir slappa?

Det är kupan som ger bröstet stöd

Falskt: Det är faktiskt banden under bysten, det vill säga omkretsen, som ger själva stödet. När du köper en behå ska du därför se till att du precis kan knäppa den i de yttersta hakarna. När behån förlorar sin elasticitet kan du sedan strama åt den.