Får jag äta räkor när jag är gravid?

2 september 2010 av I FORM-redaktionen

Fråga

Mina kolleger påstår att räkor kan innehålla skadliga ämnen som är giftiga för fostret. Stämmer det?

Svar

Man vet att fet fisk som lax, makrill och sill kan innehålla så höga koncentrationer av tungmetaller (i synnerhet kvicksilver) att det på lång sikt kan skada kroppen. Myndigheterna rekommenderar gravida att endast äta 100 g i veckan av sådan fisk.

Nu har man kommit fram till att även räkor kan innehålla lika stora mängder kvicksilver som fet fisk som makrill, lax och sill. Räkor innehåller faktiskt mer av tungmetallen kadmium än övriga slags fisk, så du måste vara försiktig med mängderna när du är gravid.

Danska Livsmedelsstyrelsen och kontoret för livsmedelssäkerhet bedömer att det är säkert för dig att äta räkor om du begränsar dig till 100 gram per dag. Detta gäller också rovfisk, till exempel hälleflundra, sillhaj, gädda, abborre och färsk tonfisk (dock inte tonfisk på burk).

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar