Utbränd eller trött?
l FORM sätter fingret på en rad punkter, så att du själv kan kontrollera hur allvarlig din trötthet är.
l FORM sätter fingret på en rad punkter, så att du själv kan kontrollera hur allvarlig din trötthet är.
Periodvis kan vi alla känna oss ur gängorna, men när är vi bara trötta och överansträngda i största allmänhet och när är vi utbrända?
"Ååh, vad jag är trött! Jag känner mig fullständigt utbränd!"
Känns det igen? Vanligtvis handlar det om den normala trötthet och utmattning vi kan känna i påfrestande situationer, som under en extra intensiv period i arbetet, när det är mycket med hem och barn eller när en månad är fylld av födelsedagar, möten eller praktiska saker som måste fixas. Trötthet är också ett av de vanligaste skälen till att vi söker läkarvård.
Trötthet kan ha sina rötter i allt från bantning, för mycket kaffe, för lite sömn, för lite vätska, för lite motion, fel kost, mediciner, dubbelarbete och ett stressigt arbete till sjukdomar som till exempel diabetes.
Mer sömn och motion, bättre kost och en ledig helg, heter de enkla medlen för att bli pigg igen. Äkta utbrändhet går inte att vila bort, och ingen blir heller utbränd över en natt, men trötthet är inte detsamma som utbrändhet. Vanlig, normal överansträngning har oftast en klar orsak. Att vila sig frisk från vanlig trötthet är inga problem. Det är snarare ett tillstånd som utvecklas gradvis under många år.
Enligt den klassiska definitionen är utbrändhet kopplad till arbetet och drabbar främst människor med vårdande yrken, till exempel socialarbetare. Anledningen är att den intensiva kontakten med människor i kris kräver mycket av dem känslomässigt, samtidigt som det ofta är svårt att direkt mäta resultatet av arbetet.
I riskzonen för att drabbas av utbrändhet finns även helt andra yrkesgrupper, bland annat personer som arbetar inom IT -branschen, egenföretagare, lärare och chefer. Yrken som kräver mycket kreativitet, stark närvarokänsla och anpassningsförmåga.
Utbrändhet innebär fysisk, mental och emotionell utmattning. Symtomen är bland annat spänningsvärk, magbesvär och sömnproblem. En utbränd människa tappar ofta lusten för sådant den vanligen tycker om, och distanserar sig från familj och arbetskamrater. Vägen tillbaka till ett friskt liv är ofta lång, men samtidigt framhåller experterna att utbrändhet kan innebära en möjlighet att verkligen börja leva så som man mår bäst av.
Något vi ofta förbiser är att vanliga sjukdomar, exempelvis förkylning, lämnar efter sig en tids trötthet. Det kan ta en månad, eller mer, innan kroppen hämtat sig och immunförsvaret återfått sin normala styrka. Därför är rådet: Ta det lite lugnare när du varit sjuk. Låt maratonloppet och husrenoveringen vänta!