Därför ska du inte jobba på semestern

Varannan svensk kollar jobbmailen och tar med sig uppgifter hem på semestern. Men det är ingen bra idé, även om du själv inte tycker att det är något problem.

Kollar mobilen vid Eiffeltornet

Kollar du också jobbmailen när du har semester? Gör inte det!

© iStock

Så har det blivit dags att byta högklackat mot flip-flops och njuta av iskalla drinkar i stället för blaskigt automatkaffe. Semestern är här – men har semesterkänslan infunnit sig?

Över hälften av oss kollar nämligen jobbmailen när vi ändå köar till badlandet eller buffén, och 40 procent av oss gör det för att minska arbetsbördan efter semestern, visar en ny undersökning från Yougov.

Trots att undersökningen också visar att en fjärdedel av oss inte alls har något emot att jobba på semestern så är det ändå ingen bra idé, menar experterna.

Var ledig på semestern

Dina hjärnceller mår bra av en paus så att de kan återhämta sig. Det stora problemet med att kolla jobbmail är om du är den typen som inte kan slappna av om du sett ett viktigt mail i inkorgen.

Om din chef skulle ha några invändningar mot att du går offline på semestern kan du förklara att det faktiskt gör att du blir bättre på ditt jobb. Det är nämligen när du prioriterar hängmattan före jobbet som du kan få ett helikopterperspektiv, och få nya idéer till hur du kan lösa krävande arbetsuppgifter.

Även dom du aktiverat autosvar och hänvisat till en kollega på mobilen, kan det vara svårt att få hjärnan att koppla av. Se till att alla MÅSTE-uppgifter är undanstädade och alla andra uppgifter är delegerade innan du går på semester. Och kom ihåg att semestern inte är ett planeringsprojekt som kräver maximal effektivitet, utan tvärtom ska få ha gott om utrymme för spontana upplevelser eller bara lata stunder.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background