Dröm dig till en bättre vardag

Med drömmar följer en mängd fördelar, som alla hjälper dig till en mer harmonisk hverdag. Kolla här hur du bäst utnyttjar din drömsömn.

Kvinna ligger i sängen och tittar på väckarklockan.

Få ut mer av din drömsömn

Vakna mitt i en dröm

Du känner dig mest utvilad om du vaknar mitt i drömsömnen, eftersom hjärnvågorna här är mest lika vaket tillstånd – och dessutom är det lättare att minnas drömmar. En sömncykel varar i 90 minuter och du drömmer i 20 procent av tiden mot slutet av cykeln. För att vara så pigg som möjligt på morgonen ska du därför helst vakna under de sista 18 minuterna av en cykel. Av samma skäl är det optimalt att sova ett helt antal perioder på 90 minuter, till exempel 7,5 timmar, vilket är fem sömncykler. Ringer väckarklockan mitt i djupsömnen är det svårt att gå upp.

Lär dig drömma klart

Klara drömmar är drömmar som du har kontroll över och kan påverka skeendet i. Normalt är du inte medveten om att du drömmer innan du vaknar igen, och under drömmen förblir du i rollen som passiv åskådare. Men under en klar dröm inser du redan under sömnen att det måste vara en dröm, och istället för att bara se på tar du kontroll över drömmen och bestämmer själv helt medvetet hur den ska utvecklas. Forskning tyder på att om du har klara drömmar som du kan genomskåda är du också bättre på att genomskåda verkligheten när du är vaken, och har lättare att lösa uppgifter som kräver logiskt tänkande och insikt. Du kan träna dig att drömma klart genom att dra dig till minnes så många detaljer som möjligt när du vaknar, samt genom att säga till dig själv innan du somnar att du ska minnas dina drömmar.

Sov länge och dröm mer

Drömmar är nyttiga så det är bra att drömma så mycket som möjligt. Drömsömnen utgör en allt större del av sömnen, ju längre du sover, och efter de första sex timmarna sömn drömmer du ungefär halva tiden. Därför gäller det att säkerställa lång nattsömn. Det är också viktigt att undvika avbrott i sömnen. Du börjar nämligen drömma först efter knappt en och en halv timme efter att du har somnat, så om du vaknar mycket ofta når du aldrig fram till drömmarnas land.### Dröm dig bra på något

En bra drömsömn kan också stärka din förmåga att minnas inövade rörelser, som att spela piano, cykla eller slå en dubbel backhand i tennis. Det är nämligen under drömsömnen som det så kallade procedurala minnet stärks, så att rörelserna fastnar bättre i minnet och du därigenom snabbare kan lära dig dem. Se därför till att sova minst åtta timmar när du nyss har lärt dig nya rörelser.### Knäck drömkoden

Trots att forskarna i allmänhet inte tror att drömmar har någon direkt betydelse är det välkänt att du drömmer om just de saker som du har i tankarna. Om du vill försöka koppla en av dina drömmar till tidigare upplevelser, ska du komma ihåg en sak: Man drömmer mest om det som antingen har hänt dagen innan eller fem till sju dagar tidigare. Sannolikheten att det är upplevelser från i förrgår eller för två veckor sedan som spökar i dina drömmar är alltså inte stor.