Därför blir du smalare av att sova

Jodå, du kan sova dig smalare – och nu har forskarna en bra förklaring till varför. När du är utvilad känner du dig mer mätt och hjärnan får enklare att motstå onyttiga frestelser.

Sov bara en timme extra om du vill hålla vikten eller om du vill försöka gå ner några kilon.

Du kan förstås inte räkna med att kilona bara smälter bort när du ligger under sovtäcket, men om du får nog med sömn så att du blir utvilad så får du enligt forskarna enklare att styra din aptit under resten av dagen.

Åtta sömnvanor som håller dig slank

Lägg dig tidigt

En av de vanligaste orsakerna till sömn­brist är ganska trivial: Vi kommer för sent i säng för att vi bara ska se på tv eller fixa tvätten. Kom ihåg att du ska gå till sängs när det är minst åtta timmar kvar innan väckarklockan ringer. Kom också ihåg att göra något lugnt den sista timmen innan du ska sova.

Stäng av laptop och smartphone

Ljuset från våra elektroniska säng­kam­rater har i studier visat sig vara en av de värsta sömntjuvarna. Stäng av laptop, smartphones och annat innan du lägger dig. Det går inte ut lika mycket över din förmåga att somna om du istället tänder en liten lampa och läser en bok. En under­sökning visade nyligen att din laptop och din smartphone avger det mest sömnförstörande ljuset, medan en läsplatta inte är lika farlig.

Lugn och ro

Håll arbetet, tvätten och motionsredskapen ute ur sovrummet så att du inte påminns om saker som du måste hinna göra. Se till att ha bra ordning runt sängen och att sovrummet håller en behaglig och sval temperatur.

Skriv ner störande tankar

Ofta håller tankar och bekymmer oss vakna på nätterna. Ligger du och spekulerar kan det vara en bra idé att ta tio minuter och skriva ner tankarna - det gör det enklare att få ut dem ur huvudet. Sömnappar och meditationsappar kan också få ordning på tankarna.

Mjölk med honung fungerar

Honungsmjölk gör dig troligen sömnig med en kombination av aminosyran tryptofan från mjölkproteinerna och kol­hydrater från honungen. Kolhydraterna stimulerar hjärnans omvandling av tryptofan till sömnhormonet melatonin, som bidrar till att få oss att somna.

Handla när du är pigg

Handla när du är utvilad så lägger du inte för mycket i vagnen. Skriv en minneslapp och håll dig till den om du ändå måste åka och handla när du är trött.

Ta en powernap

Du kan kompensera lite av din sömnbrist med en powernap på bara 20 minuter. Den lilla sömnstunden kan bidra till att dämpa behovet av att trötthetsäta. Ta din tupplur så tidigt som möjligt så att den inte gör det svårare att somna när det är sängdags.

Var medveten om att du är trött

Om du har sovit dåligt en natt är hjärnan inställd på att fresta dig med onyttig mat och läckra snacks. Är du medveten om det kan det vara lättare att motstå frestelserna genom att påminna dig själv om att suget mest beror på trötthet.

Guide – så väljer du rätt säng