6 hälsovinster med sex

Sex är skönt och superbra för hälsan, men blir tyvärr bortprioriterat i många parrelationer. Läs om 6 hälsosamma vinster med att ha sex.

Så ofta ska du ha sex om du vill uppnå de många hälsofördelarna, enligt flera studier.

1. Starkare hjärta

De djupa andetagen under ett hett samlag får din kropp att slappna av och syresätta ditt blod. Det är bra för hjärtat. Det är även hormonerna oxytocin och DHEA, som friges under en orgasm och kan förebygga hjärtproblem.

2. Mindre huvudvärk

Om du lider av huvudvärk eller migrän, kan sex kanske lindra det onda. I en amerikansk migränstudie upplevde hälften av försökspersonerna i varje fall att huvudvärken minskade efter samlag.

3. Mindre stress och stabilt blodtryck

Sex friger ämnen som har en lugnande effekt och därmed kan dämpa stress. Det påverkar samtidigt ditt blodtryck positivt och hjälper dig att behålla lugnet i stressade situationer. Till exempel har ett undersökning visat att en grupp föredragshållare inte var så fysiskt pressade efter att de hade haft sex.

4. Bättre humör

Sex friger endorfiner och andra lyckohormoner och den positiva effekten kan vara länge. Försök har visat att kvinnor är gladare efter sex eller kärleksfull beröring – inte bara precis efteråt men även dagen efter.

5. Förbränner kalorier

Ett skönt samlag gör dig svettig och utmattad – precis som efter träning. Och det kan det faktiskt liknas vid, för i genomsnitt förbränner du 150 kalorier med en halvtimmes sex.

6. Skyddar mot cancer

Sexhormonet oxytocin har många goda egenskaper, men en av de viktigaste är nog ändå att det verkar kunna skydda mot bröstcancer. Det finns åtminstone undersökningar som pekar på att regelbundet sex har en förbyggande effekt när det gäller cancer.