Sätt fart på sexlivet

Sex är härligt och supernyttigt, men i många förhållanden prioriteras det tyvärr inte. Lär dig hur du får fart på sexlivet.

Motionera

Ju bättre form, desto bättre sexliv. Det tyder i varje fall vetenskapen på. Det beror bland annat på att vår självuppfattning blir mer positiv av träning, visar en undersökning med 400 amerikanska studenter.

De som regelbundet motionerar ser sig själva som mer attraktiva och är samtidigt mer nöjda med sitt sexliv än soffpotatisarna. Att kroppen går från slapp till tränad är också ett sexpiller. Efter bara en kort tids regelbunden träning kan du enligt forskarna förbättra ditt sexliv markant.

Boka in sex i kalendern

Det låter kanske lite oromantiskt, men lite planering kan faktiskt vara det som får sex att bli en naturlig del av vardagen. Lär dig själv att hitta tid för en daglig kram och kyss med din partner, och om det är nödvändigt, så avsätt tid i kalendern till att ha sex ett par gånger i veckan, råder hon.

Hitta sexrytmen

Ett bra sexliv skiljer sig egentligen inte så mycket från en bra träningsrytm: När du har hittat rutinen och kommit i form, blir du beroende av det och har automatiskt lust till mer. Därför handlar det mycket om att komma över det första motståndet och ”ta sig i kragen” och ha sex. Då följer lusten med naturligt.

Lär känna din lust

Förklaringen till att sexet dör ut för vissa par kan kanske ha sin grund i vår grundläggande personlighet. Forskare har kommit fram till att det finns en skillnad mellan så kallad spontan och receptiv lust. En del människor kan sitta på tåget och läsa en bok, när de spontant får ett infall att det skulle vara skönt med lite sex. För andra måste det till något speciellt för att deras lust ska aktiveras. De är neutrala och behöver lite positiv input, för att bli tända, förklarar sexologen Astrid Højgaard. Om både du och din partner är receptiva och därmed beroende av att den andre tar initiativ, kan det hända att det roliga inte blir av.