Så behandlas Impotens

Erektion är resultatet av ett komplicerat samspel mellan nerv- och kärlsystem, hormoner och psyke. Och det kan finnas många orsaker till impotens - t ex hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och psykiska problem. Som tur är finns det många vägar ut ur impotens - Läs här!

Naturmedicin

Kinesisk och indisk naturmedicin erbjuder en del örtpreparat som är kända för att höja potensen utan biverkningar. Catuaba kallas i Brasilien för kärlekens träd. Där används trädets inre bark till älskogsfrämjande medel. Här hemma finns medlet att köpa som potensstärkande te och kapslar i hälsokostbutiker. I lätta fall hjälper också koreansk ginseng eller schizandra.

LÄS OCKSÅ: Vilken är effekten av ginseng?

Akupunktur

Impotens kan bero på organiska defekter, svag njurenergi eller psykiska problem. I samtliga fall kan akupunktur hjälpa. Valet av punkter varierar allt efter orsaken till impotensen.

Psykoterapi

Ofta ligger det psykiska eller känslomässiga problem bakom impotens. Och då måste orsaken till problemet bearbetas - t ex tillsammans med psykolog, sexolog, healer eller kinesiolog.

Medicin

Viagra verkar på en rad former av impotens.
Preparatet tas en timme före samlaget. Papa-verin är ett ämne som injiceras direkt i penis och ger erektion efter cirka tio minuter. Effekten håller i sig en-två timmar.

Mekaniska hjälpmedel

En pubesring är en gummiring som placeras kring roten av penis. Den är bra för män som har svårt för att behålla erektionen, eftersom den håller blodet tillbaka i penis och därmed håller erektionen längre. En vakuumpump är en tättslutande cylinder där det kan skapas undertryck. Den placeras omkring penis som sedan pumpas styv. När erektionen är ett faktum sätts en ring runt penis för att hålla erektionen.

Kirurgi

Man kan få insatt en protes i penis som kan ge en mekanisk erektion. Proteser används i regel först när andra metoder har misslyckats.