FORSKNING: Därför somnar män direkt efter att de haft sex

Att män gärna somnar direkt efter att de haft sex är ett välkänt faktum. Nu visar forskning varför det är så.

I många sovrum världen över utspelas samma sak gång på gång. Efter sexakten somnar mannen direkt som en klubbad oxe, medan kvinnan ligger klarvaken och blänger på sin snarkande partner bredvid.

Men det finns faktiskt flera skäl till varför män somnar snabbare efter sex än kvinnor.

Hormoner är boven

Dopamin utsöndras i både kvinnors och mäns kroppar när vi upplever välmående av olika slag – bl.a. när man har sex. Dopamin ger oss en kick och gör oss vakna.

Men den manliga kroppen utsöndrar också en stor mängd prolaktin i samband med utlösning. Prolaktin dämpar det uppiggande dopaminet, vilket alltså får män att somna snabbare än kvinnor efter sexakten.

Men det är inte det enda skälet till tröttheten ...

När man har sex utsöndras även må bra-hormonet oxytocin. Hormonet hjälper oss att förtränga stressiga tankar, vi blir mer avslappnade och sist men inte minst så somnar vi lättare.

Om man dessutom har sex med lampan släckt, så utsöndras sömnhormonet melatonin som informerar kroppen om att det är läggdags. Det gör att man blir både dåsig och sömnig.

Och när både prolaktin, oxytocin och melatonin utsöndras i stora mängder, så är det inte konstigt om man somnar som en klubbad oxe.

Nästa gång din partner ger dig en armbåge i sidan efter att ni haft sex, så kan det kanske löna sig att referera till den här artikeln.

God natt!

LÄS OCKSÅ: Hur får man stopp på snarkningar?