FORSKNING: Därför somnar män direkt efter att de haft sex

Att män gärna somnar direkt efter att de haft sex är ett välkänt faktum. Nu visar forskning varför det är så.

I många sovrum världen över utspelas samma sak gång på gång. Efter sexakten somnar mannen direkt som en klubbad oxe, medan kvinnan ligger klarvaken och blänger på sin snarkande partner bredvid.

Men det finns faktiskt flera skäl till varför män somnar snabbare efter sex än kvinnor.

Hormoner är boven

Dopamin utsöndras i både kvinnors och mäns kroppar när vi upplever välmående av olika slag – bl.a. när man har sex. Dopamin ger oss en kick och gör oss vakna.

Men den manliga kroppen utsöndrar också en stor mängd prolaktin i samband med utlösning. Prolaktin dämpar det uppiggande dopaminet, vilket alltså får män att somna snabbare än kvinnor efter sexakten.

Men det är inte det enda skälet till tröttheten ...

När man har sex utsöndras även må bra-hormonet oxytocin. Hormonet hjälper oss att förtränga stressiga tankar, vi blir mer avslappnade och sist men inte minst så somnar vi lättare.

Om man dessutom har sex med lampan släckt, så utsöndras sömnhormonet melatonin som informerar kroppen om att det är läggdags. Det gör att man blir både dåsig och sömnig.

Och när både prolaktin, oxytocin och melatonin utsöndras i stora mängder, så är det inte konstigt om man somnar som en klubbad oxe.

Nästa gång din partner ger dig en armbåge i sidan efter att ni haft sex, så kan det kanske löna sig att referera till den här artikeln.

God natt!

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background