Så får du ut mer av ditt läkarbesök
Glömmer du hälften av det du vill fråga om när du är hos doktorn? Här har vi samlat en rad tips som effektiviserar ditt läkarbesök.
Glömmer du hälften av det du vill fråga om när du är hos doktorn? Här har vi samlat en rad tips som effektiviserar ditt läkarbesök.
Du väntar i en evighet på att få en tid, och sedan får du höra att du bara måste ge det tid. Och när dörren smäller igen efter läkarbesöket kommer du plötsligt på allt du skulle ha frågat om. Känner du igen dig? Här är allmänläkarens bästa tips på hur du får ut maximalt av ditt läkarbesök.
3 frågor till dig själv innan ett läkarbesök
Det är alltid bra att vara förberedd ...
… oavsett om ditt besök handlar om magont, abort, könssjukdom eller bara en vanlig halsfluss. Många av oss googlar intensivt inför läkarbesöket och det gör inget. Kanske har du redan en svag känsla av vad problemet är och då kan läkaren guida dig vidare utifrån det. Fundera också över vad som är relevant att säga om de symptom du har, och anteckna gärna så att du får med allt du vill få fram.
… har du också själv ett ansvar för att både komma i tid och till saken. Oavsett hur punktlig du själv är, kan du dock ändå ha oturen att få behöva vänta. Men kanske kan det bättra på ditt tålamod lite att veta att orsaken kan vara att personen innan dig kan ha blivit akut sjuk och snabbt måste tas om hand.
… är det också viktigt för läkaren. Inget är för litet! Det är läkarens jobb att ta reda på om ditt problem är något allvarligt och om du behöver träffa en specialistläkare – eller om det kanske är något ofarligt som går över av sig självt.
… för att du ska känna att du kan lita på vad läkaren säger och att läkaren verkligen ser om det är något allvarligt fel eller inte. En god relation är därför A och O. Känns det inte så ska du säga det. Ibland kan det leda till en bättre relation om du säger att du känner dig obekväm. Om det inte hjälper ska du inte tveka att söka en annan läkare. Det är inget fel alls.
… så om läkaren snabbt kommer fram till vad det handlar om, kan det faktiskt bara betyda att läkaren är bra på att snabbt se vad som är fel. I nio av tio fall räcker det med ett läkarbesök. Se det som något bra. Det betyder att du inte har fått varningslamporna att blinka och att det inte är något allvarligt fel.
… på den tid som är avsatt. Du måste inte bara hålla dig till att prata om en sak. Ibland kan dock de frågor du har ta tid. Om du har en dålig axel behöver läkaren både fråga dig om dina smärtor, undersöka dig och kanske göra ultraljud, och då går tiden snabbt. Därför får kanske andra frågor vänta till en annan gång.
… så fråga gärna sköterskan innan du går in hur många minuter som är avsatta för just dig. Då får du en realistisk bild av hur lång tid du kan förvänta dig att få med din läkare. Har du mycket på hjärtat kan du fråga om du kan få boka in extra tid.
… säger läkaren till dig. Tid är nämligen en väsentlig faktor. Om du exempelvis har haft smärtor och yrsel i två timmar är sannolikheten mycket stor att det går över av sig självt. Och många gånger finns det inte annat att göra än att vänta, till exempel om du har drabbats av ett ofarligt virus.
… för det skapar nära band när läkaren vet vilka du och dina familjemedlemmar är, och har känt er i flera år. Läkaren har tystnadsplikt, så du behöver inte oroa dig för att det du säger avslöjas för någon annan i familjen. Men det betyder mycket för relationen om du har en läkare som du känner och som känner dig.
… men det är inte helt optimalt att säga att du har en knöl i bröstet när besöket nästan är över. Läkarens roll är att leda mötet och ta ställning till vad som ska prioriteras. Därför är det viktigt att lägga alla korten på bordet från början. Då kan ni gemensamt komma fram till en plan som tar hand om det viktigaste.