Så påverkas du av att se selfies

Det är inte helt oproblematiskt för din hälsa att se selfies på Facebook, Instagram och andra ställen. Det gäller även dina egna selfies.

Uttråkad kvinna tittar på sin mobil med en kopp kaffe framför sig.

Hur ofta kollar du dina sociala medier? Kanske skulle du ta en liten paus ...

© iStock

Det finns alla varianter. Det är de konstiga, de vackra, de söta, de skojiga, de översminkade och de jag-har-precis-gått-upp-och inte-fixat-mig-själv-alls-selfies. Och det är inget för känsliga själar att se allt detta.

En grupp forskare från Penn State University i USA har upptäckt att ju oftare människor tittar på egna och andras selfies, desto lägre självkänsla och tillfredsställelse med livet har de.

De populära sticker ut

Det har ofta studerats vad vi får ut av att lägga upp bilder och gilla andras, men forskarna har nu tittat på vilken effekt det har att "bara" observera.

– Folk lägger som regel upp selfies när de är glada eller har roligt, och det kan lätt få andra människor som ser bilderna att tänka att deras liv inte alls är så fantastiskt som de andras, säger Ruoxu Wang, som är en av forskarna bakom studien till ScienceDaily.

Det var dock en speciell typ av testdeltagarna som stack ut. Det var de som var angelägna om att framstå som populära. De var faktiskt ännu mer påverkbara när de tittade på selfies – men på det motsatta viset. Deras självkänsla fick en boost och de upplevde större tillfredsställelse med livet.