I FORM-intervjun: Annelie Pompe

Annelie Pompe vill vara världens högsta och djupaste kvinna – bokstavligt talat. I FORM har träffat den 31-åriga äventyrerskan och talat om mental styrka och förmågan att fokusera.

Annelie Pompe vill vara världens högsta och djupaste kvinna. För två år sedan stod hon på toppen av Mount Everest och målet är att slå världsrekord i fridykning.

Den fysiska träningen är krävande, men den största ansträngningen gör hon mentalt. Förmågan att fokusera till hundra procent och släppa taget om alla irrelevanta tankar, är det som hjälper henne att hålla andan i nära sex minuter, samtidigt som havet trycker ihop hennes lungor till en knytnäves storlek.

Vi måste våga oss framåt

Men även om man inte vill dyka djupt eller bestiga höga berg på riktigt, så har vi alla våra egna berg och djup att bemästra, och drömmar att förverkliga. Men för att komma någonstans, måste vi våga anta utmaningen, säger Annelie Pompe.

– Du måste våga utmana dig själv och direkt ta ett steg mot det du vill göra, utan att tveka. Och så ta nästa steg, och nästa, för det som händer då, det är att man får ett momentum, man är på väg, och det ger också energi att fortsätta. Men man kan inte vänta, för livet väntar inte och det måste levas – här och nu.