Kvinna multitaskar

Din förmåga att hålla flera bollar i luften beror inte nödvändigtvis på ditt kön.

© iStock

Är kvinnor verkligen bättre på multitasking?

Bebisen hänger på höften, väninnan är i telefonen, middagen sjuder på spisen och städningen klaras av med vänsterhanden. Känner du igen dig så besitter du den berömda förmågan att multitaska. Men frågan är om det bara är kvinnor som är bra på att multitaska? Få svaret här.

8 februari 2018 av Redaktionen

Hemligheten bakom multitasking

Multitasking är ett ord som många av oss använder för att beskriva vår förmåga (eller brist på densamma) att hantera två eller flera arbetsuppgifter på samma gång. Men vet vi egentligen vad som händer när vi multitaskar? Här undersöker vi hemligheten bakom multitasking; vad händer i hjärnan när vi multitaskar, och finns det någon skillnad mellan könen när det gäller vem som är bäst på multitasking?

Vad innebär multitasking?

De två franska hjärnforskarna Sylvain Charron och Etienne Koechlin från Université Pierre et Marie Curie i Paris har forskat i vad som händer med hjärnan när man håller på med två saker samtidigt. Och det visar sig att den högra hjärnhalvan riktar uppmärksamheten mot den ena uppgiften (röda områden, goal A, action A), medan den vänstra hjärnhalvan tar sikte på den andra (gula områden, goal B, action B).

I den främre delen av hjärnan sitter även ett kontaktområde (orange områden, goal switch), som styr samspelet mellan de två hjärnhalvorna och växelvis riktar uppmärksamheten mot den ena och den andra uppgiften. Sannolikt går skiftet mellan de två hjärnhalvorna så snabbt att det verkar som att man har uppmärksamheten riktad mot de två uppgifterna samtidigt.

Källa: videnskab.dk

Hjärnans uppdelning
Multitasking

En förenklad illustration av vad som sker i hjärnan när man multitaskar.

© iStock

Vem är bäst på multitasking?

Vi inbillar oss ofta att kvinnor är bättre än män på att hantera flera uppgifter samtidigt. Verkligheten är dock inte lika svart och vit. Forskare har i alla fall inte kunnat påvisa några entydiga resultat. Det finns dock tecken på att förmågan till multitasking styrs av hormoner.

I en svensk studie från 2012 var män till exempel bättre på att göra flera saker samtidigt än kvinnor i ägglossnings­fasen, medan kvinnor som var i menstruationsfasen klarade sig lika bra som män. I en helt ny undersökning från Schweiz dras dock slut­satsen att kvinnor är bättre på multitasking, men att förmågan tycks försvinna när deras östrogennivå faller i takt med övergångsåldern.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar