Ämnen som får dig att le

Signalämnen och hormoner som exempelvis dopamin, serotonin och melatonin är viktiga för ett bra humör och en sund psykisk balans.

Forskare har dokumenterat att vissa saker kan framkalla flera av dessa naturliga lyckoämnen. Dit hör exempelvis motion, en naturlig dygnsrytm med massor av dagsljus och ett bra sömnmönster.

Här får du en överblick över vad vi vet om de olika ämnena och vad de kan göra för dig.

Lyckohormon

Serotonin: Signalämne som tillverkas i hjärnstammen. Är essentiellt för hjärnans interna kommunikationssystem.

Så påverkar det dig:

Serotonin har stor betydelse for humör, dygnsrytm, sömn och sexlust.

Dopamin: Signalämne som tillverkas i hjärnstammen. Styr delvis kommunikationen i centrala nervsystemet.

Så påverkar det dig:

Spelar en stor roll för vår motorik samt för uppmärksamhet, inlärning och motivation.

Melatonin Hormon som tillverkas i tallkottkörteln i hjärnan. Styrs bland annat av ljuset.

Så påverkar det dig:

Utsöndras på kvällen och har därför en stor betydelse för vår dygnsrytm. Man kan faktiskt få melatonin på recept mot just sömnstörningar.

LÄS OCKSÅ: 10 symptom på depression

Noradrenalin: Signalämne som tillverkas i binjurarna. Ett stresshormon som spelar stor roll i kroppens stresskamp- flykt-mekanism.

Så påverkar det dig:

Noradrenalin är viktigt för vår reaktionsförmåga och spelar även en stor roll när det gäller vår uppmärksamhet och koncentration. Obalans i mängden av noradrenalin kan ge depression.

Adrenalin: Signalämne som tillverkas i binjuremärgen. Är ett stresshormon som spelar väsentlig roll i kroppens stress-kamp-flyktmekanism.

Så påverkar det dig:

Optimerar funktionen av kretsloppet, ämnesomsättningen och centrala nervsystemet när hjärnan signalerar fara. Höga adrenalinnivåer gör dig vaken, men kan även leda till depression.

Oxytocin: Ett hormon som tillverkas i hypothalamus i mellanhjärnan. Produceras i mycket större mängder hos kvinnor än män.

Så påverkar det dig:

Är ett kärlekshormon som utlöses under orgasm och närhet. Har positiv effekt på förlossning, amning, blodtryck, puls, din smärttröskel och stress.

Endorfin: Hormon som utsöndras från hypofysen och ryggmärgen. Ordet är en sammansättning av endogen, som betyder inre, och morfin.

Så påverkar det dig:

Är smärtstillande och ger en känsla av lust och energi. Utsöndras vid hård träning och arbete, framgång, förälskelse, sex och skratt.