Kvinnors sexlust ökar med åldern

Vill din man ha sex oftare än du vill? Inga konstigheter i det – men, vänta bara. Kvinnor får nämligen ofta mer lust än männen runt övergångsåldern.

Män framställs ofta som kvinnohungriga, sexfixerade försteälskare, men har män verkligen ett större behov av sex, och förändras det under livets gång?

Ja, det gör det, skriver illvet.se. Som tonåringar har män som regel större aptit på sex än jämnåriga kvinnor. I denna ålder kulminerar nämligen männens sexlust, ¬varefter den sedan långsamt börjar avta. ¬Kvinnornas sexlust blir omvänt större genom livet och når sin absoluta topp först när de närmar sig övergångsåldern.

Kvinnors sexlust ökar med åldern

I 40-årsåldern är det inte ovanligt att kvinnor har påtagligt mer lust till sex än sina jämnåriga manliga partners. Psykologen David Buss vid University of Texas at Austin i USA lade 2010 fram en hypotes om att kvinnors sexlust ökar i takt med att de har svårare att bli gravida och därför måste "arbeta hårdare" för att fortplanta sig.

En amerikansk undersökning från 2010 drar dessutom slutsatsen att även om män ¬tittar markant mer på porr och onanerar betydligt mer än kvinnor samt i någon mån har fler partners, fler "one night stands" och är mer otrogna – så får de endast ut obetydligt fler samlag av detta än kvinnorna.

När resultaten jämförs med en motsvarande undersökning från 1993, visar det sig faktiskt att skillnaden mellan mäns och kvinnors sexlust har blivit mindre de senaste 20 åren.