Hur får jag mer ork och energi?

Jag har det stressigt till vardags, och när jag äntligen får tid att löpträna är min energinivå ofta låg. Hur ska jag göra?

Utpumpad kvinnlig löpare

FÅ MER ORK OCH ENERGI Så gör du för att orka springa en runda

Om du känner dig stressad att hinna med att träna och du inleder träningsrundan med ett lågt blodsocker, så ger det en känsla av trötthet. Se till att blodsockret är stabilt och att magen är väl förberedd inför passet. Om du äter för nära inpå träningen finns det risk att du får magbesvär.

Inför intervaller och tempopass är det lagom att äta 2,5–3 tim. innan, medan du gärna kan äta 1,5–2 tim. före lugna långpass. Måltiden ska ge energi utan att vara för tung. Ät t.ex. en ostsmörgås med grönsaker, en tallrik havregrynsgröt eller en banan och några mandlar. Det är också viktigt att du lägger vardagsstressen bakom dig och fokuserar på det träningspass som väntar.

Värm upp ordentligt med lugn joggning, korta fartökningar, höga knälyft och hälkickar. Det förbereder inte bara kroppen utan även hjärnan på de strapatser som väntar.

Dags för nya rutiner

Skaka om påsen och fundera på om din vanliga träningstid är optimal. Är du helt slut när du kommer hem från jobbet är det kanske inte träning du behöver. Då är det bättre att äta en tidig middag och träna senare. Kanske passar det bättre för dig att träna i ottan.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 10/2020