10 tips på nya hjärtvänliga matvaror

Håll blodsockret i schack med 10 enkla och effektiva tips och få ett hjärta i toppform.

Rågbröd med avokado och räkor
  • 1. Öka mängden grönsaker med goda, långsamma kolhydrater. Till exempel all läcker kål. Ät rotfrukter råa eller låt dem svalna efter kokning. När de är varma kan de vara lite för tuffa för blodsockret.
  • 2. Ät mer grönsaker än frukt. När du äter frukt är bär ett bra val, även frysta. Ät inte så mycket söta frukter som ananas, mango och torkad frukt, och bara i samband med ett huvudmål.
  • 3. Minska ditt sockerintag till ett minimum, även det dolda sockret i till exempel frukostflingor och det flytande i bland annat smoothies, juice, fläderdryck, chokladdryck och chai-te.
  • 4. Välj aldrig vitt bröd, vit pasta, vitt ris, stekt eller bakad potatis. Kall, kokt potatis och kall pasta är något skonsammare för blodsockret än varm.

LÄS OCKSÅ: Få koll på fakta och myter om potatis.

  • 5. Välj aldrig vitt bröd, vit pasta, vitt ris, stekt eller bakad potatis. Kall, kokt potatis och kall pasta är något skonsammare för blodsockret än varm.
  • 6. Välj protein till de flesta måltiderna. Det mättar och dämpar blodsockret. Ägg, fisk, skaldjur, fågel, vilt och baljväxter är hjärtvänligare val än rött kött och charkprodukter som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
  • 7. Ät sunt fett från fisk, valnötter, avokado och vegetabiliska oljor från oliver, raps, valnöt och linfrön. Det dämpar blodsockerökningen från måltidens kolhydrater och skyddar också på andra sätt mot hjärt-kärlsjukdomar.
  • 8. Mättat fett från till exempel kött och smör är det extra viktigt att minska på om du inte kan undvara socker och vitt mjöl.
  • 9. Vinäger minskar blodsockerökningen efter en måltid.
  • 10. Ett par mättande mellanmål fungerar bra om de inte blir en utmaning för blodsockret. Grönsaksstavar med jordnötssmör eller skyr med någon stenfrukt, nötter och kanel är till exempel bra val.