Starka höfter ger bättre ålderdom

Kommer du ihåg att träna dina höftböjare? Om inte, så lär här, för det finns mycket att vinna på att göra det.

Kvinna gör höftlyft.

HÖFTTRÄNING - Höftlyft är en av de övningar som du med fördel kan lägga in i ditt träningspass om du vill vara säker på att vara i bra formnär du blir äldre.

© Jakob Helbig

Mage, rumpa, ben, armar..

Det finns flera kroppsdelar vi ofta drömmer om att strama upp eller sträcka ut när vi tränar. Men kanske ska du tänka i lite andra banor nästa gång du är på gym- met. I alla fall om du vill vara rörlig länge, för här har höfterna stor betydelse.

Det menar forskare, som i en ny studie har tittat på 433 äldre deltagare och värderat deras fysiska funktion på flera parametrar. Bland annat har de tittat på styrka i händer och fötter, knänas mobilitet och höftens rörlighet när den böjs och roteras i olika riktningar.

Deltagarna ombads också att göra olika mobilitetstest, som att resa sig från en stol fem gånger utan att använda händerna och gå upp och ner för trappor i ett högt tempo.

Höftböjarna är nyckeln

Ett år senare fick alla deltagarna göra samma test igen, för att ta reda på om funktionsförmågan hade förbättrats, försämrats eller stannat på samma nivå.

Det visade sig att de deltagare som fick sämre testresultat året efter också hade en betydligt svagare höftböjare än de som hade bättre resultat andra året eller samma funktionsnivå båda åren.

Forskarna menar därför att du med fördel kan fokusera mer på att stärka fram för allt höftböjarna. Det kommer nämligen att göra stor skillnad för hur ditt framtida jag kan röra sig på ålderns höst.

2 BRA ÖVNINGAR FÖR HÖFTEN

1. Höftlyft
Ligg på rygg med böjda ben och armarna ner längst sidan med hand- flatorna neråt. Spänn rumpan och
lyft höften upp mot taket – så högt du kan utan att svanka i ryggen. Sänk dig kontrollerat igen.

2. Knälyft på sidan
Ligg på sidan med huvudet vilande i den ena handen. Dra upp benen lite, så du böjer i knä och höfter. Se
till att överkroppen vänds ner lite mot golvet. Lyft det övre knäet lugnt upp och ner medan du hela tiden håller fötterna samlade.

Källa: Archives of Gerontology and Geriatrics

Artikeln publicerades i I FORM nr 3/2022

Newsletter background