Öppna kontorslandskap kan vara hälsofarliga

På dagens moderna arbetsplatser sitter de flesta i kontorslandskap. Det leder till stress, förkylningar och lägre produktivitet, visar ny forskning.

6 mars 2009 av I FORM

Forskning från Australien visar att öppna kontorslandskap inte är ett helt perfekt alternativ. Forskningen har gått igenom olika undersökningar av kontorsmiljöer och i hela 90 procent av studierna fanns det belägg för att öppna kontorslandskap har negativa effekter på hälsan, skriver tidningen Chef i sin nätupplaga.

Enligt forskningen kan öppna kontorslandskap medföra hälsorisker som förhöjt blodtryck, ökad risk för förkylning och influensa samt stressrelaterade problem.

Att sitta nära arbetskamraterna kan också påverka arbetet i form av försämrad koncentration, låg produktivitet och ett ökat antal konflikter.

Det mellanstora landskapet, där från tio och upp till 24 personer sitter i samma rum, ska enligt forskningen vara den sämsta modellen. Där finns den lägsta trivselfaktorn och medarbetarna har sämre hälsa än i små och stora kontorslandskap.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar