Multipel skleros: 7 symptom du bör hålla koll på

Fler och fler kvinnor får MS. En oförklarlig och obotlig sjukdom som kan förändra livet totalt. Se vilka tecken du ska vara observant på.

Medelålders kvinna som sitter på en bänk med en käpp

De nordiska länderna är bland de 10 länder i världen med flest fall av multipel skleros per invånare, och enligt läkare är det viktigt att sjukdomen upptäcks så tidigt som möjligt. Tidig behandling kan nämligen förhindra utvecklingen, skjuta upp förtidspensionering och till och med förlänga livet.

Här nedanför kan du se några tidiga symptom på MS och lära dig mer om en sjukdom som framförallt drabbar fler och fler kvinnor.

1 Vad är MS?


Multipel skleros, MS, är en sjukdom där kroppens immunförsvar angriper det centrala nervsystemet, hjärnan, ryggmärgen och synnerverna. Det vanligaste formen av MS är med skov.

Då kommer besvären i perioder, från några dagar till månader. Symtomen du får under skoven kan gå tillbaka helt eller delvis. Mellan skoven har du vanligtvis inga besvär. Var femte person med MS har en form som kallas primär progressiv MS, då har man inga skov som kommer och går utan istället en långsam ökning av besvären redan från första början.

2 Vanliga tidiga tecken på MS


Det är stor skillnad på hur sjukdomen visar sig, beroende på var i det centrala nervsystemet skadorna uppstår.Vissa symptom är dock vanligare än andra i de första faserna där sjukdomen helst ska upptäckas. Några av dem är:

Illustration av symptom på multipel skleros

 • INFLAMMATION I SYNNERVEN
  Suddig syn, nedsatt syn och smärtor bakom ögat.

 • BESVÄR I HALSREGIONEN
  Talsvårigheter och problem att svälja

 • LHERMITTES TECKEN
  Upplevelsen av elektrisk ström från nacken och ner i ryggen när huvudet böjs fram.

 • URINERINGSBESVÄR
  Åtta av tio har problem med urinering vid något tillfälle under förloppet.

 • SEXUELLA PROBLEM
  t ex impotens, torrhet hos kvinnor och minskad lust.

 • NEDSAT MUSKELSTYRKA
  Spasmer, stelhet och svaghet i musklerna är några av de vanligaste och jobbigaste symptomen vid MS.

 • KÄNSELRUBBNINGAR
  Stickande, pirrande känsla och trötthet i en arm eller ett ben är det första symptomet hos cirka 30 procent.

3 Vad gör multipel skleros?


Attackerna riktar sig mot den skyddande isoleringen av nervcellerna. Isoleringen består av ett fettlager och när det skadas fungerar inte nerven optimalt. Det gör att hjärnan och ryggmärgen får svårare att kommunicera med resten av kroppen och det kan påverka gångfunktionen.

4 När i livet drabbas man oftast av MS?


I genomsnitt diagnostiseras man mellan 32 och 40 år. Den förväntade levnadsålder är dock i stort sett samma som hos resten av befolkningen.

5 Kan MS botas?


Sjukdomen är känd sedan 1868, men läkarna vet fortfarande inte vad den beror på och det finns fortfarande ingen effektiv medicin.

Det finns dock olika medicinska preparat som kan lindra skov.

6 TOPP 10: Länder med flest fall av multipel skleros


per 100.000 invånare

 1. San Marino: 337
 2. Tyskland: 303
 3. USA: 288
 4. Danmark: 282
 5. Kanada: 250
 6. Norge: 248
 7. Finland: 218
 8. Sverige: 218
 9. Island: 212
 10. Italien: 208

Källor: Atlas of MS, Melinda Magyari, ph.d, överläkare vid Rigshospitalet och ledare av det danska sklerosregistret, 1177 och National Library of Medicine m fl.