Hur tar man en riktig paus?

Hur kopplar man av från arbetsuppgifterna en stund – är det okej med Facebook och lite messande? Läs svaret här.

Fråga:

Jag tar små pauser från mitt jobb genom att kolla Facebook eller messa med en väninna. Är det ett bra sätt att koppla av lite?

Svar:

En bra paus tar du först och främst genom att släppa tangenterna – både på datorn och din mobil. Det kanske känns som om du kopplar av genom att kolla Facebook, Instagram, mailen eller dina sms, men din hjärna jobbar fortfarande på högvarv – så det är ju inte mycket till paus.

Den första utmaningen med en bra paus är … att överhuvudtaget lyckas ta en paus. Du bör ta fem eller tio minuters paus för varje en och en halv timme som du jobbar– även om det känns som att du inte har tid.
Det är en bra investering. Du blir mer kreativ eftersom pausen startar nya tankar, du får nytt perspektiv, mer energi och blir i största allmänhet mer effektiv.

Här är några tips på hur du kan göra för att ta en paus – på riktigt!

Fem tips för en bra paus:

  1. Meditera. Titta ut genom fönstret, se på bilarna på gatan eller vinden i trädtopparna. Eller sätt på hörlurarna och slappna av en stund.
  2. Rör på dig. Om du sitter stilla och jobbar med huvudet så gör tvärtom under pausen: Använd kroppen. Gå en promenad, bär ner en låda i källaren, gör några övningar eller gå ut i köket och sätt på en kopp kaffe.
  3. Få med dig en kollega i dina pauser. Så kan ni hjälpas åt att komma ihåg dem och tillbringa dem med att småprata.
  4. Har du svårt för fasta pauser, ställ ditt vatten­glas i köket och res dig upp när du blir törstig.
  5. Gör en sak i taget – både när du tar paus och när du jobbar. Hjärnan blir stressad av att göra flera saker samtidigt.