7 konstiga tecken på att du är uttorkad

Vet du hur du märker att kroppen har vätskebrist? Här är en rad tecken som du kanske inte kände till sedan tidigare.

Kvinna dricker vatten.

Kan du tyda om din kropp är uttorkad? Här är 7 tecken som du kanske inte kände till.

**1. Dålig andedräkt

Din saliv har antibakteriella egenskaper som hjälper dig att bekämpa bakterier i munnen. Har du inte fått i dig tillräckligt med vätska försvagas de här egenskaperna, vilket ger dig dålig andedräkt.

2. Du känner dig förvirrad

Det finns naturligtvis många saker som kan göra dig lite förvirrad, men uttorkning kan vara en orsak till att du inte riktigt känner igen dig själv.

3. Sötsug

Ditt sötsug kan öka och du kan få en massa cravings efter mat. Det beror på att din lever behöver vätska för att kunna fungera normalt. Får den inte nog med vätska så skickar den signaler till hjärnan om att den behöver energi. Det leder till att kroppen får problem med att producera glykogen, som är kroppens svar på sockerämnen.

4. Din hud blir mindre elastisk

Prova att dra lite i din hud och se om den snabbt återgår till sin plats. Tar det lite längre tid kan det vara tecken på uttorkning, då det kan göra huden mindre elastisk.

5. Du slutar svettas

Svettas alla andra men inte du? Då kan det vara ett tecken på att du är uttorkad. Din kropp har nämligen så dåligt med vätska att den själv försöker producera vätska (som den inte har), vilket också kan göra att du svimmar.

6. Mörk urin

Din urin kan avslöja om du lider av vätskebrist eller inte. För ju mindre vätska du får i dig, desto mörkare blir din urin. Har du mörkare urin än normalt så gäller det alltså att dricka mer.

7. Huvudvärk

Huvudvärk är ett av de minst märkliga tecknen på vätskebrist, det är något som de flesta har upplevt och känner till. Anledningen är att du har en vätskesäck i huvudet och när den är tom på vätska så får du huvudvärk. Vätskor som alkohol, koffein och energidrycker hjälper INTE mot uttorkning, då de verkar vattendrivande på kroppen.