Släpp loss & bli smal

Finns det några fördelar med att vara tjock? Det är en fråga som de flesta av oss nog har ganska svårt att svara ja på.

Men tänk efter. Ny forskning visar nämligen att det ofta finns en anledning till att vi äter för mycket. Om vi kan hitta den - och hantera den - börjar kilona rasa.

Vill du gärna gå ner i vikt? Försök då för en gångs skull att glömma allt om motion, kostplaner och kaloritabeller. För om du väger mer än bara ett par kilo för mycket kan det vara så att det först och främst är dina tankar och känslor det handlar om - och inte bara hur mycket du äter eller hur lite du motionerar.

Flera nya undersökningar tyder nämligen på att det är klokt att ta hänsyn till psyket när det är dags för en bantningskur. I ett italienskt försök visade det sig t ex att överviktiga inte bara tappade fler kilon utan också hade lättare för att hålla sig till kuren om de kompletterade kuren med psykoterapi.

I ett australiskt försök fick en grupp överviktiga psykoterapeutisk behandling för att få större självförtroende, färre depressioner och ett mer balanserat förhållande till mat. De höll inte någon särskild diet och avsikten var egentligen inte heller att de skulle gå ner i vikt. Tvärtom gick undersökningen ut på att avleda uppmärksamheten från bantning och ge dem ett mer avslappnat förhållande till vikt och matvanor. Och ändå gick de ner i vikt.

I ett amerikanskt bantningsförsök minskade de som fick hjälp att bearbeta sitt förhållande till mat mer än de som bara hade sin viljestyrka att förlita sig på. Och slutligen visade ett engelskt försök att de som är bäst på att uttrycka sina känslor också är bäst på att hålla vikten efter en kur.

Det finns en orsak till att du väger för mycket

Det finns alltså ett nära samband mellan mat och känslor. Och övervikt - utöver de få kilo som alla kan svänga lite fram och tillbaka vid jul eller på semestern - har i regel en bakgrund som går så djupt att det inte hjälper dig att köpa en ny kokbok med fettfattiga recept. Folk som ofta bantar vet allt om kalorier och fettprocent. Och ändå går de alltid upp de oönskade kilona igen.

De extra kilona kommer dock inte enbart av den anledningen att vi inte kan behärska oss när vi ser ett dignande kakfat eller ett välsorterat lunchbord. De kommer för att vi har en anledning att äta mer än nödvändigt.

Fett och socker går direkt till hjärnan. Det lugnar och gör att vi mår bra och kan i vissa fall vara en direkt ersättning för t ex kärlek. Det hävdar åtminstone psykoterapeuten Pernille Anduin, som själv har vägt 25 kilo för mycket. Det gör hon inte längre, hon har kommit till insikt om varför hon åt för mycket. Och hon har lärt sig att täcka de behov hon förr drogs med på andra sätt.

Vi har den kropp vi vill ha... Sina personliga erfarenheter använder Pernille Anduin i sitt arbete som bantningsrådgivare. Bl a anser hon att vi har den kropp vi vill ha. Utseendet är ett uttryck för hur vi mår inuti. Är vi för tjocka är det för att vi på sätt och vis vill vara tjocka. Och innan vi har gjort något åt behovet - t ex upptäckt att vi kan tillfredsställa det på annat sätt - spelar det ingen roll hur många bantningskurer vi påbörjar. De hjälper ändå inte.

Det handlar alltså först och främst om att ta reda på varför vi äter för mycket - om vi t ex tröstäter, äter för att vi är uttråkade eller kanske använder vår övervikt som ursäkt för att vi inte kan hitta en käresta, ett nytt jobb eller nya vänner. Därnäst måste vi erkänna att oavsett vilka problem vi har kan vi inte lösa dem med mat. Tvärtom kan maten skapa nya problem. Därför gäller det att ta itu med de lustar, den längtan eller de problem vi försöker tillfredsställa, dämpa eller lösa med mat - i stället för att bara äta och äta.

Vi ska göra något åt vår personlighet

Det är också utgångspunkten för psykoterapeuten Hanne Dreisigs teorier om övervikt. Hon leder ett program vid ett sjukhus på Fyn i Danmark, där svårt överviktiga erbjuds psykoterapi i samband med att de lägger om sina kost- och motionsvanor. Hanne Dreisigs erfarenheter därifrån visar att övervikt beror på vanor som ligger så djupt i oss att de har blivit en del av vår personlighet. Och om vi ska ändra på dem måste vi också ändra på de tankar vi har om oss själva - och därtill krävs psykoterapi. Att äta för mycket kan jämföras med drogberoende. Och avvänjning kan vara lika svårt som att sluta röka. Eller dricka. Därför behöver man hjälp.

Ett annat skäl till att kombinera en omläggning av kost- och motionsvanor med psykoterapi är enligt Hanne Dreisig att det krävs energi och motivation att förändra vanor. Om det är för mycket annat som trycker, stressar eller belastar oss, så kan vi inte mobilisera den kraft som behövs för att ändra våra vanor och gå ner i vikt. Vi har behov av psykisk energi om en bantningskur ska lyckas. För att hålla den nya vikten krävs både att vi ändrar vår livsstil och det sätt vi tänker och handlar på.

Vi kan förstås själva ta tag i problemet och tänka efter om det kanske finns andra orsaker än just matglädje i kombination med dålig karaktär till den eviga vandringen till kylskåpet. Men för många är det en stor hjälp att få hjälp av en psykoterapeut att lösa de problem som kan ligga bakom övervikten. Tillsammans med terapeuten kan man också göra upp en strategi som både ska ändra ens tankar och handlingar i de situationer som uppstår.

Föreställ dig t ex att du är fastlåst i ett mönster där varje motgång får dig att tänka att du inte duger - och att du reagerar genom att tröstäta. En terapi kunde då gå ut på att lära dig att ta tag i de konkreta problemen, ett åt gången, i stället för att begrava dig under ett berg av oöverstigliga problem. Terapeuten kan helt enkelt lära dig att lösa problemen i stället för att resignera och äta och äta.

Överviktiga personer är inga förlorare

Även om många som har viktproblem använder mat som tröst och för att dölja problem de har svårt för att ta itu med, betyder det inte automatiskt att de har fler personliga problem än andra människor. De har inte heller sämre karaktär än andra. Alla har sina problem att brottas med. Men vi har också olika strategier för att klara av problemen. Och vissa strategier är bättre än andra.

För en del överviktiga har mat mer eller mindre omedvetet blivit den mest använda strategin. Men det för med sig ett nytt problem - övervikt! Och då hamnar de i en ond cirkel, som det kan finnas all anledning att få hjälp att bryta.

Men för att ett viktminskningsprojekt ska lyckas måste vi verkligen vilja gå ner i vikt - och vilja göra det för vår egen skull. Man kan inte lägga över ansvaret för en så genomgripande förändring av sitt liv på andra - vare sig dessa "andra" är läkare, dietister eller psykoterapeuter. Experter kan förvisso hjälpa, vägleda och stödja. Men de kan inte garantera framgång. Det är det bara en som kan. Och det är du själv!

Vi kan inte heller gå ner i vikt för andras skull, för att t ex behaga vår läkare eller käresta. Må vara att det lyckas under en period. Men det håller inte i längden om vårt nya slanka liv inte är stadigt förankrat i vår personlighet. Vi ska göra det för vår egen skull och för att vi har funnit ett annat sätt att tackla våra problem på.

Kort och gott: För att vi helt enkelt inte längre behöver vara tjocka.