Bantningsmyt: Man blir smalare bara genom att äta nyttigt

Stämmer det att man kan gå ned i vikt bara genom att byta ut onyttiga livsmedel mot en sundare kost? Läs mer om bantningsmyten här.

Kvinna som fixar sallad

BRA MAT OCH TRÄNING är två nyckelfaktorer för att kunna gå ned i vikt

Det råder ingen tvekan om att bra matvanor är bättre för vikten än dåliga matvanor.

Fullkorn, grönsaker, magert kött och magra ostar innehåller färre kalorier än onyttigare alternativ – för att inte tala om godis, kakor och läsk som bågnar av tomma kalorier. Trots det är du inte garanterad någon viktnedgång bara för att du äter nyttigt.

Om har stor aptit och är van vid att äta stora portioner, så kan du lätt äta för mycket. Kom ihåg att en matsked dyr och fin olivolja innehåller lika mycket kalorier som en matsked fett från bacon, och att fullkornspasta i stort sett matchar vanlig pasta när det handlar om kolhydrat­innehållet.

Lösningen

Om du vill gå ned i vikt bara genom att äta nyttig mat, så bör du vänja dig vid att äta mindre portioner. Det bästa är om du vänjer dig gradvis vid att äta mindre mat och t.ex. börjar med att äta 25 procent mindre än du brukar. Om du normalt brukar lasta på fyra potatisar på tallriken, så kan du minska till tre. Om du äter två brödskivor till lunch kan du äta en och en halv istället. Om du häller upp fyra deciliter filmjölk till frukost så kan du minska till tre deciliter och så vidare.

För att du inte ska behöva gå omkring och vara hungrig under dagen så är det bra för mättnadskänslan om du äter lite långsammare. Tugga maten ordentligt på samma sätt som när du äter på en fin restaurang, undvik att titta på teve eller läsa tidningar samtidigt vilket distraherar dig, och sluta att äta när matportionen som du lagt på är slut.

Du kanske inte kommer att känna dig lika mätt som du är van vid, men det är ingen risk att du får näringsbrist för det.

Om magen börjar kurra igen redan efter ett par timmar, så är det inte värre än att du kan äta ett mellanmål i form av en halv brödskiva med något magert pålägg, en banan, en deciliter fil med granola eller något liknande.