Lägg solrosfrön i salladen

Rent kalorimässigt är det nästan ett gratisnöje att använda solrosfrön i matlagningen. Här kan du se hur du bäst använder dem.

Solrosfrön mot vit bakgrund.

Strössla på frön

Det är mycket ”billigt” att använda till exempel solrosfrön på salladen rent kalori mässigt, trots att de har ett kaloriinnehåll som slår både mjölkchoklad och andra kaloribomber. Fröna är helt enkelt så svåra att smälta att de i princip bara åker rakt igenom kroppen. I alla fall så länge de är hela. Med sina fiberliknande egenskaper kan de till och med dra med sig extra kalorier från måltidens övriga näring igenom systemet.

Så mycket solrosfrön ska du äta

Hur många kalorier du tar upp från frön beror bland annat på om de har blötlagts, krossats, tuggats eller på annat sätt fått sin ursprungliga struktur förändrad. Så länge de förblir intakta är kaloriupptaget nästan noll, men även om du tuggar dem så tar du knappast upp mer än hälften av kalorierna, eftersom du missar att tugga en del frön.

Prova även: Linfrön, till exempel när du bakar. Det är kalorimässigt i princip ett gratis nöje, eftersom undersökningar visar att över 90 procent av fröna passerar osmälta genom mage och tarmar, och på vägen också fungerar som hälsofrämjande kostfibrer.

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background