Därför kan du inte ge dina gener skulden om du har svårt att gå ner i vikt

Du kan absolut ha ärtliga anlag för att bli överviktig, men det finns inga ursäkter för om du har svårare än andra att gå ner dina extrakilon.

Kvinna som väger sig.

Du kan inte klandra dina gener om du har svårt att gå ner i vikt.

© iStock

Här är goda nyheter för dem som har en ärftlighet när det gäller övervikt och som kanske redan nu bär runt på för många kilon. Ny forskning visar nämligen att ens gener inte gör det svårare att gå ner i vikt.

Är du en av dem som bär runt på fetmagenen FTO, är risken 70 procent större att du blir svårt överviktig och generellt kommer väga mer än genomsnittet. I gengäld finns det inget som tyder på att kilona är svårare att bli av med än för andra som inte bär på samma gen.

En ny studie från Newcastle University, som har bearbetat data från 9 000 människor, har nämligen kommit fram till att man kan gå ner i vikt oavsett vilka gener man har. Det betyder att även om man skulle ha oturen att bära på fetmagenen FTO, så har dieter och andra viktminskningsmetoder samma effekt, som om man inte är genetiskt disponerad.

Men hur ska jag göra då?

Häng med – vi har lösningen. Men det kräver hårt arbete och uthållighet. I gengäld kommer du märka att det plötsligt blir till en vana att välja de sunda alternativen. Det finns självklart många sätt att gå ner i vikt på, men huvudregeln är att det är viktigt att äta en kost som är fylld av grönsaker och proteiner och samtidigt hålla kolhydrater, socker och fett på ett minimum. I kombination med en högre aktivitetsnivå kommer du gradvis gå ner i vikt, och om du väljer några kost- och motionsformer som passar in i din vardag, och som gör dig glad, kommer du lättare att kunna hålla vikten i framtiden.