Öka din efterförbränning via kosten

Maxa din efterförbränning genom att äta rätt efter träningen. Vi lär dig vilken kost du ska satsa på.

Här får du 10 praktiska tips på hur du klarar att följa I FORM-kuren med glans.

Satsa på snart efterförbränning istället för att hoppa över måltider efter träningen. Anledningen är enkel; återhämtningen tar mycket längre tid om din kropp inte får i sig näring efter träning, och din plan att komma i form bromsas.

Efterförbränning fungerar dock inte om du inte äter ordentligt. En stor del av kalorierna som kroppen förbränner efter träningen används för att fylla på musklernas kolhydratdepåer och reparera de mikroskopiska skador som träningen orsakat. Äter du inte går reparationsarbetet långsammare och konsekvensen blir att efterförbränningen inte blir lika stor.

Efterförbränning kräver att du äter inom 30 minuter

En bra efterförbränning baseras på att ge kroppen den näring som den behöver i en väl sammansatt måltid. Satsa på att äta inom 20-30 minuter efter träning och se till att du både äter proteiner för att återuppbygga musklerna och kolhydrater för att fylla på depåerna.

Efter konditionsträning ska relationen mellan kolhydrater och protein gärna vara 3:1. När du har styrketränat behöver du mer protein, då kan du sikta på 1:1.

Mängden är också viktig

Förutom fördelningen av protein och kolhydrater är även mängden viktig. Försök att få i dig 10-15 gram protein och 40-50 gram kolhydrater efter konditionsträning. Det kan exempelvis vara en rågklämma med ost eller skinka.

För att få optimal efterförbränning efter styrketräning kan gärna proteinintaget ökas till 20-30 gram, tillsammans med samma mängd kolhydrater. Det kan du till exempel få genom att skära lite frukt i bitar och toppa med ett par deciliter skyr eller keso.