Därför är spinning så populärt

Spinning är här för att stanna. Tillhör du dem som gärna vill svettas och ta i lite extra samtidigt som du kommer i form på rekordtid - då det något även för dig. Här får du reda på alla fördelar med träningsformen.

Spinning är en träningsform som under de senaste åren blivit en naturlig del av alltfler gym runtom i landet. Det handlar alltså om konditionscykling inomhus - en träningsform som är liks hård och krävande som den ger resultat.

En av de stora fördelarna med sporten är att risken för skador är minimal, eftersom träningen inte utsätter kroppen för plötsliga slag eller stötar utan låter istället kroppen använda det egna rörelsemönstret.

De lokaler som används för spinning inreds ofta med olika slags lampor som kan ge ljuseffekter under passet, en ordentlig stereoanläggning och inte minst ett effektivt fläktsystem.

Sist men inte minst är det cyklarna: de står vända mot instruktören på podiet i mitten så att alla har möjlighet att följa undervisningen. Och för att instruktören ska kunna se till att ingen fuskar med övningarna - ju hårdare desta snabbare och bättre resultat - kom ihåg det i uppförsbackarna!

Intervallträning

Själva spinningen går till så att du följer instruktörens anvisningar genom hela passet. Det är lätt - man både ser och hör instruktören hela tiden. Nivån på träningen blir en blandning av instruktörens och elevernas nivåer.

Den träningsform som används mest i spinning är intervallträning där man varvar perioder av fullt ös med perioder då man trampar lite lugnare. För det första är detta den mest effektiva träningsform som finns - oavsett om du tränar för att gå ner i vikt eller förbättra konditionen. För det andra skulle spinning kunna bli långtråkigt passet inte förändras vartefter och man bara satt och trampade en hel timme i sträck.

Ett säkert sätt att gå ner i vikt

Spinning har blivit så populärt av ganska enkla anledningar: Det ger resultat både vad gäller kondition, högra syreupptagningsförmåga och väsentliga viktminskningar.

Under själva träningen gör man en rad olika träningsformer (speciellt intervallträning). När man cyklar uppstår en slag intern konkurrens mellan eleverna och mellan eleverna och instruktören, vilket kan hjälpa även den lata att orkar sig igenom ett helt pass.

Männens favorit

Spinning har, i motsats till aerobics, blivit en favoritsport bland män, kanske för att det inte ställs så höga krav på koordinationsförmågan. Här finns inget vänster eller höger utan allt är istället bara rakt på. För övrigt tilltalar spinning både kvinnor och män därför att det är så extremt krävande och ett snabbt och effektivt sätt att förbränna fett. Samtidigt återfinner kvinnorna en del av aerobicsmomenten i spinning.

En annan fördel med spinningen är att den inte frestar på lederna lika hårt som traditionell aerobics. Det är också lättare att hålla sitt eget tempo, speciellt om man inte alltid är så snabb i starten.

Så kommer du igång med spinning

Hitta ett gym som erbjuder spinning och ta med dina vanliga träningskläder. Om du blir biten av sporten kan ett par riktiga cykelbyxor vara en bra investering.

När du kommit igång: Om du tränar med en kompis och en av er känner för att gå upp i snabbare varv än den andra - vänta ändå tills partnern också är redo! Kom ihåg att ni är tillsammans och att det är bättre att träna på en lägre nivå än att forcera.