Bli smal - utan att räkna kalorier

Vill du gå ner i vikt utan att vara hungrig och räkna kalorier? Det kan du! Fokusera bara på att äta mer proteiner och rätt sorts kolhydrater. Det slår världens hittills största kostundersökning fast.

Proteiner och kost med ett lågt glykemiskt index är vägen mot en smal kropp, visar världens största kostundersökning.

Vilket föredrar du: Att äta mindre än du har lust och räkna kalorier för alltid, eller att äta dig mätt på kolhydrater och proteiner som håller blodsockret stabilt och strunta i räkenskaperna?

Den klara vinnaren i världens hittills största kostundersökning är just en kombination av kost med mycket proteiner och kolhydrater med lågt glykemiskt index (GI).

Resultaten presenterades i den internationellt erkända tidsskriften New England Journal of Medicine.

Nästan 2000 deltog

I studien deltog 772 familjer från åtta europeiska länder, totalt 938 vuxna och 827 barn.
De vuxna personerna i studien som åt många proteiner och mat med lågt GI lyckades hålla vikten. Deras överviktiga barn gick ner vikt bara genom att äta samma mat som föräldrarna, det vill säga utan att följa något viktminskningsprogram.

När studien började var nästan hälften, 46 procent, av barnen överviktiga. Det samma gällde bara 39 procent vid studiens slut.

Omvänt gav övervikt

De vuxna som åt omvänt, det vill säga få proteiner och kolhydrater med högt GI-värde, gick däremot upp i genomsnitt 1,67 kilo. Samma trend gällde deras barn och även om familjerna fick hjälp från dietister under testperioden.

Studiens resultat backar upp de matvanor som I FORM och iform.se har rekommenderat under många år; att det är de smarta och realistiska förändringarna i våra kostvanor som gäller för ett hållbart resultat.

Professor Arne Astrup och lektor Thomas Meinert Larsen från biovetenskapliga institutiomen vid Köpenhamns universitet har lett den stora undersökningen som ger nytt hopp till alla som kämpar med övervikt och tycker om att äta.

Blodsockret viktigt

De nya kunskaperna pekar också på vilken stor betydelse blodsockret har när det gäller en varaktig viktminskning.

  • Vi vet att både lågglygemisk kost och kost med mycket proteiner har en viktminskande effekt, var för sig, och i kombination förstärker de varandras verkning, säger professor Arne Astrup som ledde studien tillsammans med lektor Thomas Meinert Larsen vid biovetenskapliga institutiomen på Köpenhamns universitet.

Undersökningen tyder också på att de två fokuspunkterna bidrar ungefär lika mycket till framgångsrikt resultat.