Är mat mer fettbildande om man äter den på kvällen?

Jag har flera gånger hört att man helst inte ska äta efter klockan 18, eftersom förbränningen blir långsammare på kvällen. Stämmer det?

Är mat mer fettbildande om man äter den på kvällen?

Jag har flera gånger hört att man helst inte ska äta efter klockan 18, eftersom förbränningen blir långsammare på kvällen. Stämmer det?

Svar

Nej, det är bara en myt, din förbränning beror inte på vad klockan är. När du hör talas om personer som har gått ner i vikt genom att inte äta efter klockan 18 beror det ofta på att de har slutat äta för nöjes skull, till exempel på kvällen när de tittar på tv.

Annars är det proportionerna mellan de kalorier du äter och dem du förbränner, som bestämmer om du går upp i vikt. Får din kropp färre kalorier än den behöver går du ner i vikt, så enkelt är det. Det har ingen betydelse när du äter kalorierna, så länge det finns kalorier kvar att inta för dagen.

Ett litet "men"

Det finns dock ett litet aber, nämligen att det inte är någon bra idé att spara alla kalorierna till kvällen och äta all mat då. Om du går och är hungrig under dagen blir du lätt trött, och då har du ingen energi för att vara aktiv. Och tar du dig ändå till träningen har du inte tillräckligt med energi för att ta i ordentligt. Båda delar minskar din förbränning betydligt jämfört med om du hade tillräckligt med energi för att vara effektiv på gymmet.

Ett fåtal stora måltider under dagen tär också på energiförbrukningen, den överfyllda magen gör att du känner dig frestad att ta en paus mitt på dagen eller eftermiddagen – och då missar du chansen att förbränna extra kalorier.

Receptet på en smal midja är därför att äta många små måltider under dagen samtidigt som du har koll på hur många kalorier du får i dig. Om du vill gå ner i vikt bör du nämligen äta färre kalorier än du förbränner de flesta av veckans dagar.