10 saker du inte visste om kalorier

Från negativa kalorier till tomma kalorier. Kalorier är mer än bara siffror på matvaror – här har vi samlat lite tankeväckande fakta om dem.

Gaffel med ärta

Hur mycket vet du egentligen om kalorier?

© iStock

Hur mycket vet du egentligen om siffran i innehållsförteckningen? Visste du t ex att det finns minuskalorier? Få 10 överraskande fakta här.

1. Vad är tomma kalorier?

Det lite underfundiga uttrycket används t ex när man pratar om godis, som innehåller kalorier men varken vitaminer eller mineral.

2. Aaaaah …
... det är så skönt att bada badkar. Och ännu härligare är det att tänka på att du faktiskt ligger och förbränner extra kalorier under tiden. En liten engelsk studie visar att du kan förbränna 140 kcal när du badar badkar i 40-gradigt vatten, men då måste du hålla ut i en timme.

3. Soffpotatisar förbränner också (lite).

En kvinna som är 40 år och väger 75 kilo, förbränner 1465 kcal genom att inte göra något alls. Detta kallas viloförbränning. Så fort du reser dig upp från soffan förbränner du ytterligare kalorier.

4. Men, jag äter ju nästan ingenting …

Undersökningar visar det om och om igen: Vi har ofta ingen koll på hur många kalorier vi faktiskt sätter i oss. Ofta underskattar vi antalet kalorier med 30 procent och kvinnor är värre än män. I en studie underskattade 85 procent av kvinnorna deras kaloriintag med i snitt mer än 600 kalorier.

5. Kaloriräkning störst på mobilen

Appar för att kontrollera antalet kalorier hörde till de mest populära hälsoapparna bland svenska kvinnor 2016.

6. Negativa kalorier – nästan för bra för att vara sant

Minuskalorier låter som mångas dröm – det vill säga mat som har så få kalorier att du förbränner fler kalorier på att äta och smälta den, än du faktiskt får i dig. Med lite god vilja kan chili och pepparrot leva upp till beskrivningen, då de sätter fart på värmeproduktionen i kroppen. Men effekten är kortvarig och vinsten är knappt 20–25 förbrända kalorier efter en riktigt het måltid. En rad kalorifattiga gröna grönsaker, som t ex bladselleri, gurka och spenat, kommer inte ner på minus, men de är inte långtifrån neutrala kalorier.

7. Kalorier på menyn gör skillnad

När du står i snabbmatskön beställer du mindre fet mat om du kan se rätternas kaloriinnehåll på menytavlan. Det visar en ny dansk rapport.

8. Så mycket ska just DU äta

Ditt exakta kalori- behov per dag beror på din ålder, ditt kön och hur aktiv du är. Knappa in dina data på I FORMs kaloriräknare och få svar på exakt hur mycket du kan äta.

9. 385.

Så många extra kalorier äter du i genomsnitt per dag om du får för lite sömn, visar en engelsk studie. Undersökningen jämförde dagar där testpersonerna hade sovit mindre än 51/2 timmar med nätter där de hade fått 7 timmars nattsömn.
10. Stress bromsar din kaloriförbränning.

Förutom alla andra negativa effekter av stress kan den också resultera i extrakilon. Kvinnor förbränner nämligen färre kalorier i upp till 24 timmar efter att de har upplevt stress. Den amerikanska forskargruppen kunde konstatera en skillnad på 104 kcal när du känner dig stressad.

Prova vår gratis kaloriräknare och få koll på hur många kalorier just du behöver varje dag.