Annons

Välj rätt träningskläder – vilket material är bäst för din träningsform?

Viskos, elastan, polyester eller polyamid? För bästa möjliga träning är det viktigt att du väljer träningskläder i material som passar dig och din träningsform.

För att träna bra behöver du sannerligen inte införskaffa dig stora, dyra prylar. En löprunda i elljusspåret eller kroppsövningar hemma i vardagsrummet kan räcka gott och väl. Men det alla träningsformer har gemensamt är att de blir både enklare och roligare med rätt träningskläder.

Träningsplagg för utseende och funktion

Till att börja med är det viktigt att du trivs i dina träningskläder rent utseendemässigt. Med träningskläder som passar din stil, såsom ett snyggt linne, en trendig topp eller ett par mönstrade tights, blir det enklare att komma till skott med träningen.

Men kanske än viktigare är att du väljer kläder med rätt funktion. Svaret på vilka plagg som är bäst för just dig och din träningsform hittar du genom att titta på materialet. Vissa material fungerar bättre för högintensiv inomhusträning, medan andra gör ett bättre jobb vid lugnare pass utomhus. Nedan kan du läsa om vad som kännetecknar de olika materialen, för att enklare kunna välja rätt.

Polyester

Polyester är ett av de vanligare materialen du kommer stöta på när du tittar på träningskläder. Och det finns en uppenbar anledning: det fungerar mycket bra vid träning. Till exempel är polyester slitstarkt och torkar snabbt. Två klart positiva egenskaper när man tränar.

En av nackdelarna med materialet är att det inte andas särskilt bra. Därtill tillverkas det med hjälp av kemikalier som är skadliga för miljön. Om du gillar detta material är det därför bra att välja återvunnen polyester!

Polyamid

Därtill har du säkerligen stött på träningskläder tillverkade av polyamid. Ibland kan det även stå att plagget är gjort av nylon, vilket avser samma sak. Även detta är ett mycket slitstarkt material som andas bra.

Det är dessutom bra på att absorbera fukt, och därmed kan du hålla dig torr längre under högintensiva träningspass. Detta är särskilt fördelaktigt om du tränar utomhus, inte minst under vinterhalvåret, då fuktiga kläder gör att du blir kall snabbt.

Elastan

Den största fördelen med elastan framgår nästan av att bara läsa namnet. Det här är nämligen ett elastiskt material. Kläder med mycket stretch är positivt vid de allra flesta träningsformer, men kanske särskilt bra passar detta material om du ska göra övningar som kräver god rörlighet.

Vissa plagg består helt av elastan, men det är också vanligt att materialet fungerar som komplement till ett annat, huvudsakligt material. Ofta får du den ”strechiga” känslan även om elastan inte är basmaterialet.

Viskos

Viskos kännetecknas främst av hur mjukt det är. Det här är ett mycket skönt material att ha intill kroppen när man tränar. Särskilt bra är det därför att använda vid högintensiva pass, då man hellre kan vilja ha ett åtsittande plagg på sig.

Andra egenskaper materialet besitter är att det andas bra och att det håller färgen efter tvätt. Därav kan ett träningsplagg i viskos vara en bra investering, då du kan använda det om och om igen.