Rustad för vinterlöprundan

På med löparskor, shorts, sport-bh och en topp – och så iväg! Det är superenkelt att komma iväg på en löprunda på sommaren, medan en löprunda på vintern kräver lite mer utrustning. Se här vad du behöver för att göra löprundan till en lek.

 1. Underställ
  Ditt underställ ska sitta tätt mot kroppen så att det kan absorbera svett, transportera den bort från kroppen och hålla dig torr. Hur tjockt det ska vara beror på temperaturen och hur frusen du är av dig.
 2. Mellanlager
  Det mellersta lagret kläder är det isolerande lagret som ska hålla kroppen varm och ta emot fukten från det innersta lagret.Välj en tätt sittande tröja i svettransporterande material. Många löpare klarar sig bra utan detta lager.
 3. Vindtätt lager
  Det yttersta lagret ska först och främst vara vindtätt. I stället för att investera i en tjock vinterlöparjacka som är för varm under de mildare vinterdagarna kan du köpa en tunnare jacka och komplettera med ett varmt mellanlager under de kyligare dagarna.
 4. Tights
  På benen har man som regel bara ett lager tjockare vintertights om vintern. Fråga gärna efter vindtäta tights i butiken. Du kommer att älska dem i den kyliga vinden!
 5. Löparstrumpor
  Vinterlöpning är ofta lika med våta fötter, så välj ett par löparstrumpor i ull. De värmer nämligen trots att de är våta. Leta efter en modell som når en bit upp på smalbenet så att du undviker glipor längst ner på benen.
 6. Trailskor
  Ett par trailskor med kraftiga dobbar och smutsavvisande yta är näst intill oumbärliga för vinterlöpare som älskar att springa i skogen. Välj ett par som påminner om dina vanliga löparskor till formen.
 7. Damasker
  Under de slaskiga dagarna kan ett par damasker bli dina bästa vänner.En damask hindrar vatten från att tränga ned i dina löparskor ovanifrån, så att dina fötter inte blir våta.
 8. Löparmössa/pannband
  En löparmössa är bra att ha under kyliga eller blåsiga dagar. 30–40 % av din kroppsvärme avges via ditt huvud, så utan mössa sjunker kroppstemperaturen. Om du blir för varm med mössa kan du använda ett pannband för att värma öronen.
 9. Löparhandskar
  Vissa använder dem aldrig, andra kan inte ens drömma om att springa utan dem. Det finns många olika varianter av löparhandskar. Titta eventuellt efter en modell med vindskydd som kan dras ut över fingrarna och skydda mot vinden.
 10. Pannlampa
  Om du brukar springa på kvällen eller tidigt på morgonen på småvägar utan ordentlig belysning, är en pannlampa bra att ha. Som bonus gör pannlampan dig mer synlig för bilister.
 11. Reflexer
  Springer du när det är mörkt ute får du inte glömma reflexer. Det är särskilt svårt att se dig i mörkret när det regnar eller snöar. En reflexväst är perfekt för att synas, men reflexband på både ben och armar är också bra.