Yoga - nu också i vattnet

Precis som aerobics för åratal sedan hoppade ner i simbassängen har yogan nu också hittat vägen till det våta elementet. Och vatten har helt unika egenskaper när det gäller att utföra övningar som kan vara mycket svåra på land.

Vatten har en lugnande effekt som ger en extra dimension åt yoga.

Aqua yoga, water yoga eller yoqua. Både kärt barn och yoga utfört i vatten har många namn och den nya träningsformen, som är på stark framfart i bland annat USA och England, kan mycket väl bli en trend som drabbar de skandinaviska länderna den närmaste tiden.

Och det finns det goda skäl till, enligt yogainstruktör Anja Merrild, som är en av de få i Skandinavien som undervisar i aqua yoga efter att ha utbildats i träningsformen i England.

strongVattenmotståndet gör träningen hårdare/strong

  • Aqua yoga är motion på ett annat sätt och alla kan vara med. Rörelserna blir mjukare eftersom vattnet bäddar in dig och gör dina rörelser långsammare, vilket dock också kan göra träningen hårdare eftersom man på grund av av vattenmotståndet ska ”trycka” hårdare för att röra armar och ben.

I gengäld är belastningen på kroppen mycket liten och både gravida och reumatiker kan med fördel utöva aqua yoga, säger Anja Merrild.

strongAmerikansk idé/strong
Den första som flyttade ner yogan i vatten var antropologen Françoise Barbira Freedman, som undervisar på University of Cambridge i USA. Idén var att utnyttja vattnets viktlöshet och ”stöd” till att bland annat göra det lättare och mer effektivt att utföra styrkeövningar och yogapositioner som kan var svåra att utföra på land.

Samtidigt spelar själva vattnet också en roll; det är ett element som har lugnande och avslappnande effekt på de flesta av oss, vilket till exempel gör det lättare att göra andningsövningarna korrekt

strongBONUS:/strong Du behöver inte kunna simma för att utöva yoga i vatten
Eftersom vattendjupet bara ska gå till mitt på bröstet när man utför yogaövningar i vatten, är det inte nödvändigt att kunna simma för att delta. Det viktigaste är att vattnet har en behaglig temperatur, som gärna får vara lite varmare än om det skulle användas för att simma i. Man rör sig nämligen inte i samma tempo när man gör yogaövningar.