Yoga ger starkare lungor

Lungornas uppgift är att transportera syre från luften och in i blodet. Syret förser kroppens celler och hjärnan med energi så att du har krafter till dagens alla göromål

ENERGI

Bara 20 minuters yoga tre gånger i veckan förbättrar din lungfunktion avsevärt. Det resultatet kom en grupp thailändska forskare fram till efter att de hade testat 58 unga, friska personer med en genomsnittsålder på 20 år. Hälften av testpersonerna utövade yoga och använde då framför allt ställningar som katten, trädet och kamelen som förbättrar bröstväggens funktion.

Resten levde som de brukade. Efter sex veckor visade gruppen som utövade yoga signifikanta förbättringar i andningskapacitet, både vad gäller in- och utandningsluften. Den andra gruppen visade ingen förändring.

Forskarna tror att orsaken till den förbättrade andningen beror på starkare bröstmuskler och eventuellt också att testpersonerna blev bättre på att avlägsna hinder i luftvägarna.

En sund andning ger energi till muskler och hjärna

Lungornas uppgift är att transportera syre från luften och in i blodet. Syret förser kroppens celler och hjärnan med energi så att du har krafter till dagens alla göromål. En dålig lungfunktion ger kroppens muskler för lite syre till energiförsörjningen och gör hjärna och muskler trötta.

Yoga är bra för både kropp och själ. Här är yogaövningar på video och en guide till de bästa yogaprylarna.