Vilken yogaform passar dig?

I yoga möts kropp och själ – hitta din favorit i vår stora guide.

Är du på jakt efter ett länktips från I FORM nr 11 till iform.se? Du hittar det här!

Hatha

En av yogans ursprungliga huvudgrenar. I dag anfader till en lång rad fysiskt betonade yogaformer. Man arbetar bland annat med fysiska övningar, nässköljning, koncentration och meditation. Målet är att öka kroppsmedvetenheten, koncentrationen, energinivån och det allmänna välbefinnandet. Passar alla.

Bikram

Poulär i USA. Utövas inomhus i över 40 graders värme. En avledning av hatha. Träningen är hård och består av 26 olika ställningar som alla upprepas två gånger. Träning i värme ökar flexibiliteten i kroppen, avgiftar och återställer den. Passar yngre personer i god form.

Ashtanga

En fysisk och krävande yogaform som passar bäst för personer som är fysiskt aktiva och i god form i förväg. Inget för nybörjare. Man arbetar med andningsövningar, med så kallade kroppslås och med olika serier där man byter ställning utan paus. Målet är att förbättra välbefinnandet med hjälp av hård träning som rensar muskler, leder och inre organ och skapar balans i kroppen. Passar yngre personer i mycket god form.

Iyengar

En mycket gymnastisk, tekniskt betonad och fysisk yogaform. En avledning av hatha. Går ut på att man håller kvar ställningarna längre än i andra yogaformer. Långsam, men fysisk. Olika hjälpmedel gör att de flesta kan delta. Målet är att koordinera kropp och andning och skapa ökad medvetenhet om kroppshållningen. Passar perfektionister. Äldre, handikappade, rörelsehindrade. Rehabiliterande träning.

Power yoga

En avledning av ashtanga, med element av aerobics. I motsats till ”vanlig yoga” som har inlagda pauser, är man i gång från början till slut som under ett aerobicspass. Målet är att kombinera stretchning, styrketräning och andningsträning. Passar alla.

Kripalu

En mjuk form som fokuserar på både det fysiska och det mentala. Man arbetar med att ”meditera i rörelse”. Målet är att man via olika ställningar utforskar och löser känslomässiga konflikter. Passar alla.

Sivananda
En andlig form av yoga. Fysiska övningar, andningsövningar och avslappning. Målet är att uppnå "förbindelse" med en gud. Passar alla andligt sökande.