Välj rätt skridsko

Det finns specialskridskor för nästan alla typer av åkning - lär dig att välja rätt modell för dina ändamål.

Helt enkelt är det inte att köpa skridskor. Först och främst måste du fundera över hur mycket du tror att du kommer åka. Varför köpa de dyraste skridskorna om du bara kommer att åka ett par gånger om året? Å andra sidan bör du inte köpa de billigaste heller.

Det är viktigt att pjäxorna inte är för stora. Nya pjäxor ska sitta hårt utan att klämma. Osnörade och med tårna ända framme i pjäxan ska det gå att få ner ett finger bakom hälen.

Hockeyskridskor
Hockeyskridskon är uppbyggd med ett styvt skal och är rejält polstrad, vilket ger bra stöd för fot och ankel. Den tjocka polstringen gör pjäxan bekväm att ha på även om den kan kännas lite styv i början. Skenan är kort, kraftig och lätt att manövrera med.

Hockeyskridskon rekommenderas till de flesta eftersom den är mest allsidig.

Konståkningsskridskor
Konståkningsskridskon är en klassisk skridsko med pjäxa i skinn. Den har en något längre och bredare skena med taggar som används när man skjuter ifrån för ett hopp. Skaftet är lite högre än på hockeyskridskon och den ger normalt också bra stöd. Den har inte så tjock polstring och är därför lite obekväm innan man vant sig.

Snabbåkningsskridskor
Snabbåkningsskridskon är en speciell skridsko som främst är avsedd för fortåkning. Skenan är lång och smal. Pjäxan är kortskaftad och sitter tätt runt foten.

Långfärdsskridskor
Långfärdsskridskon är snabb och byggd för att klara långa sträckor på ojämn is. Den har en lång och kraftig skena i extra starkt stål och används med vandrar- eller längdåkningspjäxor.