Så är du rätt klädd på isen

Skridskoåkning kräver precis som alla andra sporter vettiga kläder. Vi lär dig vilka plagg du ska satsa på och vilka som du kan lämna hemma.

Glöm allt vad tjocka raggsockor och utsvängda jeans heter om du ska få fart på rören! Innan du inleder din karriär på isen bör du gå igenom din garderob. Flera tunna lager är det bästa eftersom du kan ta av dig efterhand som du blir varm. Materialen ska andas och ge rörelsefrihet.

Klä barnen så de inte "delas på mitten" när de drattar på ändan. Overaller eller hela skiddräkter är den bästa lösningen för de minsta. Bara de fortfarande har full rörelsefrihet.

Vanliga strumpor är bäst

Själv kan du glömma allt vad flera par strumpor och tjocka raggsockor heter, om du inte har gott om plats i skridskorna. Pjäxor som sitter åt kan ge iskalla tår, för att du inte kan röra på dem. Använd i stället helt vanliga strumpor, som garanterar plats och spelrum för foten.

Utsvängda jeans hör inte heller hemma på isen eftersom man lätt trasslar in sig i dem. Detsamma kan hända om man har för långa snören i pjäxorna.

Vantar är ett måste. Inte nog med att de skyddar mot kylan - risken att du skadar händerna är också betydligt mindre. Fingervantar lämpar sig bäst eftersom de ger möjlighet att hålla varandra i handen. Och det är ju viktigt i en social sport som skridskoåkning.