Lek på isen

Med skridskor på fötterna blir vi alla barn på nytt. Är man nybörjare blir det kanske mest leken "Bambi på hal is", men när man har fått lite styrfart finns det en rad lekar och andra aktiviteter som kan ge massor av roliga upplevelser på isen - både för stora och små.

Det är bara att sätta i gång, beroende på nivå. Men anpassa säkerheten efter barnen och de mest otränade, samt naturligtvis efter omgivningarna.

 • LimboPlacera en käpp tvärs över isen och åk under den. Sänk den successivt. Den som klarar att ta sig under den lägsta höjden har vunnit.
 • Rött ljus - stopp!Personen som agerar stoppljus står med ryggen mot övriga. För dem gäller det att ta sig över isen och fram till stoppljuset så fort som möjligt. Stoppljuset räknar till tre och ropar stopp. De som inte hinner stanna helt får åka tillbaka och börja om från början. Den som först når över till stoppljuset vinner.
 • TågetEn person är lok, resten är vagnar. Vagnarna är hela tiden i rörelse och loket ska köra runt och samla upp dem tills alla har kopplats på, dvs fattat tag i den framföråkande "vagnens" hand eller axel. Beroende på nivå kan det göras mer eller mindre svårt att kopplas på tåget. Är många med i leken kan flera fungera som lok så att tåget inte blir så långt - och farten i svängarna inte så hög. Två lok kan också tävla om vem som får flest vagnar påkopplade.
 • Spa-nästan-gatLägg två stenar på isen med knappt 1/2 meters mellanrum. Åk med ett ben utanför varje sten medan de efter hand placeras allt längre från varandra. Den siste deltagaren som klarar det utan att falla har vunnit. Långbenta har onekligen ett visst försprång!
 • TafattDet gäller att en deltagare fångar och rör vid så många som möjligt. När man blir vidrörd ska man stå still och ropa på hjälp. De andra deltagarna ska befria den stackare som fångats genom att krypa/glida genom dennes särade ben. För att inte barn eller osäkra åkare ska knuffas omkull kan man också välja att befria genom att två eller fler hand i hand cirklar två gånger runt den fångade.
 • SlalomStäll upp hinder på isen. "Portarna" kan eventuellt ristas i isen med en lång rak linje och korta tvärstreck. Man turas om att åka slalombanan. Dela eventuellt upp er i två stafettlag som tävlar mot varandra.
 • Kasta bollTvå och två kastar bollen till varandra samtidigt som man åker.
 • RadiobilFå upp farten på skridskorna och sätt er samtidigt på huk. Åk in i och puffa till varandra. Den som kan sitta kvar längst vinner.
 • HockeyJättekul när två lag tävlar med klubbor och puck eller boll.
 • Följa JohnJohn åker först och de andra som åker efter härmar alla rörelser och steg han gör.
 • DragkampDeltagarna delas upp i två lag. Varje lag försöker dra det andra laget över en mittlinje som ritats upp på isen. Rep är inte ens nödvändigt - man kan bara hålla varandra runt magen.
 • OrmenHåll varandra i händerna och åk runt på isen som en lång orm. Ledaren bestämmer vart. När han/ hon svänger åt först den ena och sedan den andra sidan får den yttersta leden på ormen uppleva ganska tvära kast på isen. Kan bara göras när det är gott om plats. Och inga nybörjare sist!
Newsletter background