Läs också

Ute på hal is

Lek på isen

Med skridskor på fötterna blir vi alla barn på nytt. Är man nybörjare blir det kanske mest leken "Bambi på hal is", men när man har fått lite styrfart finns det en rad lekar och andra aktiviteter som kan ge massor av roliga upplevelser på isen - både för stora och små.

13 maj 2015 av I FORM

Det är bara att sätta i gång, beroende på nivå. Men anpassa säkerheten efter barnen och de mest otränade, samt naturligtvis efter omgivningarna.

 • Limbo

  Placera en käpp tvärs över isen och åk under den. Sänk den successivt. Den som klarar att ta sig under den lägsta höjden har vunnit.


 • Rött ljus - stopp!

  Personen som agerar stoppljus står med ryggen mot övriga. För dem gäller det att ta sig över isen och fram till stoppljuset så fort som möjligt. Stoppljuset räknar till tre och ropar stopp. De som inte hinner stanna helt får åka tillbaka och börja om från början. Den som först når över till stoppljuset vinner.


 • Tåget

  En person är lok, resten är vagnar. Vagnarna är hela tiden i rörelse och loket ska köra runt och samla upp dem tills alla har kopplats på, dvs fattat tag i den framföråkande "vagnens" hand eller axel. Beroende på nivå kan det göras mer eller mindre svårt att kopplas på tåget. Är många med i leken kan flera fungera som lok så att tåget inte blir så långt - och farten i svängarna inte så hög. Två lok kan också tävla om vem som får flest vagnar påkopplade.


 • Spa-nästan-gat

  Lägg två stenar på isen med knappt 1/2 meters mellanrum. Åk med ett ben utanför varje sten medan de efter hand placeras allt längre från varandra. Den siste deltagaren som klarar det utan att falla har vunnit. Långbenta har onekligen ett visst försprång!


 • Tafatt

  Det gäller att en deltagare fångar och rör vid så många som möjligt. När man blir vidrörd ska man stå still och ropa på hjälp. De andra deltagarna ska befria den stackare som fångats genom att krypa/glida genom dennes särade ben. För att inte barn eller osäkra åkare ska knuffas omkull kan man också välja att befria genom att två eller fler hand i hand cirklar två gånger runt den fångade.


 • Slalom

  Ställ upp hinder på isen. "Portarna" kan eventuellt ristas i isen med en lång rak linje och korta tvärstreck. Man turas om att åka slalombanan. Dela eventuellt upp er i två stafettlag som tävlar mot varandra.


 • Kasta boll

  Två och två kastar bollen till varandra samtidigt som man åker.


 • Radiobil

  Få upp farten på skridskorna och sätt er samtidigt på huk. Åk in i och puffa till varandra. Den som kan sitta kvar längst vinner.


 • Hockey

  Jättekul när två lag tävlar med klubbor och puck eller boll.


 • Följa John

  John åker först och de andra som åker efter härmar alla rörelser och steg han gör.


 • Dragkamp

  Deltagarna delas upp i två lag. Varje lag försöker dra det andra laget över en mittlinje som ritats upp på isen. Rep är inte ens nödvändigt - man kan bara hålla varandra runt magen.


 • Ormen

  Håll varandra i händerna och åk runt på isen som en lång orm. Ledaren bestämmer vart. När han/ hon svänger åt först den ena och sedan den andra sidan får den yttersta leden på ormen uppleva ganska tvära kast på isen. Kan bara göras när det är gott om plats. Och inga nybörjare sist!

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar