Bygg upp dina snömuskler

Här lär du dig 3 x 4 övningar som gör dina lår och skinkor starka, fasta och redo för skidsäsongen.

Oavsett om det är tyngdkraften eller dina ben som ger dig fart får du en flygande start på skidsäsongen genom att träna musklerna målinriktat.

En yogamatta och ett par tygbitar är kanske inte precis vad du föreställer dig när det gäller skidutrustning. Men faktum är att du tack vare dem kan bli starkare och mer uthållig på skidsemestern än någonsin tidigare.

Anpassade övningar

Hemligheten till framgång ligger i att göra anpassade skidövningar med hjälp av rätt hjälpmedel! Skidåkning, oavsett om det handlar om längdåkning, slalom, snowboard eller telemark, innebär fantastiska utmaningar för kroppen.

Såväl koordination mellan armar och ben, kondition, balans, reflexer, rörlighet som styrka tränas – men med olika måttstock beroende på gren. Gemensamt för grenarna är att du får mycket mer ut av dagarna i pisten om du har rustat dina muskler för uppgiften och tränat respektive rörelsmönster, så att du inte drabbas av mjölksyra direkt första dagen.

Om du satsar på längdåkning eller telemark är det särskilt viktigt att ha koll på konditionen. Ju bättre grundform du har, desto mer effekt får du ut. Rullskridskor, rullskidor, crosstrainer, löpning och cykling på tung växel är bra. Vill du välja snowboard, kan träning på skateboard och wakeboard göra dig bättre.

Hela kroppen är aktiv under skidåkning

Oavsett gren är kroppens alla muskler igång för att du ska ta dig fram på snön, men vissa arbetar hårdare än andra.

Alla typer av skidåkning ställer höga krav på musklerna i benen och på balansförmågan. Och eftersom balansen styrs från mag- och ryggmusklerna är deras kondition särskilt viktig för din skidupplevelse – på samma gång som den beror på musklernas förmåga att samarbeta när underlaget verkar fara iväg under dig.

Efter en vecka med mycket skidåkning i den tunna luften kommer du att kunna märka att du har fått bättre syreupptagning, bättre balans, blivit starkare och uthålligare i benen, fått bättre uthållighet i mag- och ryggmuskler, och massor av ljus och frisk luft som ökar energin.

Övningarna är perfekta för träning av lår och skinkor, även om du inte planerar att åka skidor. Alla övningar kan göras samma dag. Först benövningarna, sedan alla armövningarna, ryggövningarna och sist magövningarna.

Börja 6–8 veckor före skidsemestern

Hitta din bästa skidgren på följande sidor. Gör de tre övningarna som tillhör den varannan dag 6–8 veckor före skidsemestern. Om du åker skidor ofta kan du göra övningarna två gånger i veckan mellan skiddagarna. Gör benövningarna först och magövningarna sist.

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background