Vilket är bästa sättet att träna sig smal?

Är förbränningen densamma om jag cyklar och springer lika långt med samma intensitet?

Svar

Om man gör en jämförelse förbränner du mer när du springer. Här aktiverar du flera muskelgrupper och utsätter dem för större belastning, medan löpning också ger längre restitutionstid, med förhöjd ämnesomsättning. I siffror förbränner du ca 600 kcal i timmen under löpning och bara 500 kcal när du cyklar med samma intensitet.

I realiteten är det dock svårt att upprätthålla samma intensitet. Under en cykeltur blir det nämligen pauser vid nedförsbackar och medvind, och det minskar intensiteten jämfört med löpning då du själv måste arbeta hela tiden.

Men cykling är ändå en mycket bra motionsform om du vill gå ner i vikt. Du klarar nämligen att cykla under längre tid och förbränner därmed fler kalorier. Samtidigt som du inte får några våldsamma stötar genom kroppen och du kan använda cykeln som ett aktivt transportmedel till och från arbetet.

Det är för övrigt lätt att kombinera löpning och cykling, eftersom de belastar kroppen på olika sätt.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background