Våga testa forsränning

Har du lust att mäta dina krafter med forsränning? Här får du en överblick över några av de mest fantastiska platserna från Sjoa i Norge via Zambezi River i Zimbabwe till Rio Upano i Ecuador.

Sjoa, Norge

En tur för både nybörjare och rutinerade med varierade svårighetsgrader. Man passerar bland annat Åsengjuvet som är känt för att sätta fart på adrenalinet. En mycket vacker naturupplevelse.
Maximal svårighetsgrad: 4

Vålån, Sverige

På sina ställen en av de mest utmanande forsränningsturerna i Norden, med en sju kilometer lång sträcka med mängder av tekniskt svåra strömmar. Vattenfall och 90 graders svängar som ger en rejäl kick.
Maximal svårighetsgrad: 5

Gevsjöströmmarna, Sverige

Det börjar i stilla mak på Gevsjön, men blir snart en häftig upplevelse när man når några av Sveriges brantaste forsar. Turen går också genom Storfallet med ett fall på 6 meter, för att sedan avslutas med några klass-4-strömmar.
Maximal svårighetsgrad: 4

Futaleufu River, Chile

Rafting i Patagonien i häftiga strömmar som bland annat erbjuder några av jordens svåraste strömmar. I The Throne Room kan vågorna vissa dagar vara höga som hus och man måste hålla tungan rätt i mun för att inte plumsa i vattnet.
Maximal svårighetsgrad: 5

Zambezi River, Zimbabwe

En av världens mest spännande forsränningsplatser bland annat på grund av närvaron av stort krokodilbestånd. Turerna börjar vid foten av det storslagna vattenfallet Victoria Falls och går genom ett fantastiskt landskap med bland annat 130 meter höga basaltpelare.
Maximal svårighetsgrad: 5

Yangtze floden, Kina

Forsränning i skuggan av det cirka 4000 meter höga berget Jade Dragon Snow i en flod med mycket kraftig vattengenomströmning, vilket garanterar hög hastighet. Turen går bland annat genom Tiger Leaping Gorge, världens djupaste klyfta. Introducerades som forsränningsplats först år 1986 och är ännu inte belamrat med turister.
Svårighetsgrad: Främst 4 och 5

Río Upano, Ecuador

Inte världens mest utmanande forsränning, men i gengäld är turen från Anderna genom Amazon-djungeln fantastisk. Det är en stor fördel att vattnet är varmt och temperaturen tropisk och att man med jämna mellanrum stöter på stora och små vattenfall som mynnar ut i floden.
Maximal svårighetsgrad: 4

Magpie River, Quebec, Canada

Forsränning långt bortom civilisationen och ute i en storslagen natur, varför man tar sig till Magpie River med hjälp av ett hydroplan. Platsen är absolut inte överbefolkad, men den är utmanande även för dem som gillar häftiga strömmar.
Maximal svårighetsgrad: 5

Karnali River, Nepal

Det enda sättet att ta sig till Karnali River är via en 12-timmars bilfärd från Katmandu följt av två timmars trekking, men de flesta är eniga om att det är värt besväret. Det kan vara den vackraste forsränningsturen i ett så gott som turistfritt område med smaragdgrönt vatten och vackra stränder. Turen slutar i Royal Bardia National Park, där det finns tigrar.
Maximal svårighetsgrad: 5

Gauley River, West Virginia, USA

Bör besökas från den första dagen i september (Labor Day) och en månads tid framåt. Under den perioden stänger nämligen Summersville-fördämningen ut enorma vattenmassor, vilket ger perfekta förhållanden för forsränning. Massor av utmaningar på flera olika nivåer, men flest i klass 3 och 4.
Maximal svårighetsgrad: 5

Middle Fork of the Salmon, Idaho, USA

En kombination av bra forsränning och spännande omgivningar med varma källor, forntida konstverk på klipporna, vattenfall och långhornsboskap har gjort den här färden i vildmarken populär. Flera klass-4-strömmar garanterar adrenalinkickar.
Maximal svårighetsgrad: 4