Annons for nordeye.com

Utomhusträning – för dig som hatar knökfulla gym

Det är knappast någon nyhet att fysisk aktivitet är viktigt för vår hälsa. Men att bege sig till ett knökfullt gym är knappast något någon ser fram emot. Som tur är behöver du varken betala för ett dyrt gymkort eller trängas bland maskiner och muskelknuttar för att ta del av de mentala och fysiska fördelarna med träning. Faktum är att utomhusträning är minst lika bra, om inte bättre.

En klarblå himmel och solsken gör dig automatiskt på bättre humör. Om du dessutom motionerar i det fina vädret kommer ännu fler lyckohormoner att frigöras. Dessutom mår din kropp allmänt bättre i en utomhusmiljö än att träna i ett tråkigt gym. Således är utomhusträning den perfekta lösningen för dig som hatar att gå till gymmet.

Det är förstås inte bara på dagen som du kan träna utomhus. Är du en nattuggla kan du exempelvis utrusta din bil med extraljus från Nordeye och köra långväga för att njuta av ett träningspass i lugn och ro i naturen. Nordeye förser din bil med ljusramper så att du kan känna dig trygg till och från träningspasset.

Mer tid i naturen samtidigt som du klämmer in ett effektivt träningspass

Människor har sedan urminnes tider tillbringat större delen av sitt vakna liv utomhus, men jämfört med för bara 50 år sedan har våra dagliga aktiviteter, däribland träning, i allt större utsträckning flyttats innanför fyra väggar. Men människor mår i allmänhet bäst när de är i naturen, och flera studier visar att naturkontakten främjar både den fysiska och psykiska hälsan.

Genom att våga dig utanför hemmet slår du således två flugor i en smäll. Du tillbringar mer tid i naturen, där du som människa trivs bäst, och klämmer dessutom in ett härligt och svettigt träningspass.

Tips för effektiv utomhusträning

Precis som med alla andra träningsformer är det viktigt att hitta motivationen innan du genomlider det första utomhuspasset. Förutom alla fördelarna med träning, oavsett vilken typ av träning du utför, får du naturligtvis också tillbringa lite tid i naturen. Något som ger fördelar såsom frisk luft, ökade energinivåer, D-vitamin och samtidigt främjar det psykiska välbefinnandet. Med detta i åtanke har du redan skapat motivation, eftersom du nu kan känna dig säker på varför du tränar just utomhus.

Att skapa motivation är ett tips, men utöver det rekommenderar vi att du ser till att du har rätt kläder för vädret. Om du tränar på sommaren är ett par shorts, en topp och ett par lämpliga skor det ultimata. Men på vintern är det desto viktigare att komma ihåg att hålla sig varm under hela passet. Då kommer du långt med lager-på-lager-principen.

Lägg upp träningspasset så att det passar dig

Slutligen erbjuder utomhusträning många möjligheter jämfört med att träna på gym, men du saknar också maskiner och redskap och kan därför behöva tänka mer kreativt. Som tur är finns det många utegym i parker runt om i landet, liksom du kan göra övningar med din egen kroppsvikt eller med föremål som du hittar i naturen. I slutändan är det viktigaste att lägga upp träningen så att det passar dig – kort och intensivt eller lite längre och lättare.