Välj rätt hantlar

Ett set förkromade hantlar är den mest framtidssäkra, ständigt aktuella och praktiska träningsutrustning du kan få tag i.

Varför? Jo hantlarna är lätta att justera, de är nästan omöjliga att slita ut och när de ligger och skräpar provocerar de dig till på köpet att plocka upp dem och använda dem.

Så om du bara försäkrar dig om att dina hantlar uppfyller några enkla krav så har du med andra ord bra träningsgrejer för resten av livet.

Hantlar - detta vill du ha:

 • Möjlighet till snabbt skivbyte:
  Köp aldrig hantlar som kräver skruvnyckel. Med en låsskruv kan du blixtsnabbt byta vikter - men tänk på att skruven ska dras åt hårt efter varje träningspass.
 • Förkromade modeller:
  Förkromade hantlar kostar förvisso lite mer än de målade och lackerade exemplaren, men i gengäld finns det inget lack- eller färglager som kan flagna av.
 • Bra grepp:
  Räfflade eller fasettslipade grepp är säkrast, inte minst när du svettas. De ger möjligtvis mer hård hud än ett slätt handtag - men hellre det än skadade fötter.
 • Lagom längd:
  Det måste finnas plats till fyra skivor plus ett par centimeter extra för att kunna fästa låsskruven rejält.

Stärk och forma din kropp

Vanliga hantlar kan inte ge dig några svällande muskler, men musklerna växer lite höjer din viloämnesomsättning märkbart, vilket gör att du förbränner kalorier under dygnets alla 24 timmar - till och med när du sover.

Samtidigt kommer det att göra din kropp fastare och betydligt trevligare att vila ögonen på.

Med hantlar kan du också träna igenom hela kroppen och fokusera på de områden som du tycker behöver en extra omgång.