Stå stadigt på golvet – och bli starkare

Glöm bollar och balansbrädor om du vill bli starkare. Forskning visar att du får mest ut av din träning om du står på ett stabilt underlag.

Nu har vi goda nyheter för dig som tycker bäst om att ha fötterna planterade stadigt i golvet när du tränar.

När du lyfter skivstänger med syftet att stärka dina lår och din rumpa som effektivast ska du helst stå stadigt – och därmed glömma alla de annars så populära bollarna, rullarna och balanskuddarna.

Stabilt underlag gav mer styrka

Det goda rådet kommer från en grupp idrottsforskare som har undersökt vad som hände i magmusklerna på en rad testpersoner under ett marklyft. Det visade sig att marklyft utlöste mycket större kraft och aktivitet i musklerna hos testpersonerna när det utfördes på ett stabilt underlag jämfört med när det gjordes på ett instabilt underlag.

Slutsatsen är därför att du med gott samvete kan ha fast mark under fötterna när du lyfter vikter för att bli starkare i de stora muskelgrupperna.

Det innebär inte att du ska sluta helt med de instabila underlagen som ger dig andra fördelar, men optimalt sett ska du alltså lägga upp din träning så att du både tränar på stabilt underlag och på en mer gungande grund.