Alltid till hands

I en jämn ström dyker de upp - de nya och moderna träningsredskapen - och lika snabbt försvinner de igen.

Men med ett par gammeldags hantlar är det en helt annan sak. Ett set förkromade hantlar är helt enkelt den mest framtidssäkra, ständigt aktuella och praktiska träningsutrustning du kan få tag i.

Hantlarna är lätta att justera, de är nästan omöjliga att slita ut och när de ligger och skräpar provocerar de dig till på köpet att plocka upp dem och använda dem.

Så om du bara försäkrar dig om att dina hantlar uppfyller några enkla krav så har du med andra ord bra träningsgrejer för resten av livet.

Hantlar - del för del

 1. Snabbt skivbyte:
  Köp aldrig hantlar som kräver skruvnyckel. Med en låsskruv kan du blixtsnabbt byta vikter - men tänk på att skruven ska dras åt hårt efter varje träningspass.

 2. Hantlar:
  Förkromade hantlar kostar förvisso lite mer än de målade och lackerade exemplaren, men i gengäld finns det inget lack- eller färglager som kan flagna av

 3. Grepp:
  Räfflade eller fasettslipade grepp är säkrast, inte minst när du svettas. De ger möjligtvis mer hård hud än ett slätt handtag - men hellre det än skadade fötter.

 4. Längd:
  Det måste finnas plats till fyra skivor plus ett par centimeter extra för att kunna fästa låsskruven rejält.

Stärk och forma din kropp

Ett set justerbara hantlar är en ovärderlig och dessutom ganska billig investering när du vill stärka och forma din kropp.

De kan inte ge dig några svällande muskler. Men lite växer de och även om det bara är några millimeter, så kommer det att höja din viloämnesomsättning märkbart, vilket gör att du förbränner kalorier under dygnets alla 24 timmar, t o m när du sover.

Samtidigt kommer det att göra din kropp fastare och betydligt trevligare att vila ögonen på.

Med hantlar kan du också träna igenom hela kroppen och fokusera på de områden som du tycker behöver en extra omgång.

De ska som sagt kunna justeras (viktskivorna ska vara utbytbara) och så ska de ligga bra i handen. De flesta ordentliga modeller har räfflade metallstänger som handtag, vilket gör att de inte glider ur handen på dig när svetten börjar sippra fram.

Se till att köpa ett brett urval av vikter, så att du kan anpassa belastningen efter just precis dina behov.