4 skäl att träna rumpan

Det finns många goda skäl, utöver de rent estetiska, att träna rumpan.

De största musklerna i kroppen sitter just i rumpan och det är de som ombesörjer en stor del av det dagliga slitet med att röra dig. Om de är vältränade nog att klara det, vill säga.

Dessvärre har många av oss sätesmuskler som inte fungerar optimalt och som har blivit förslappade, därför att musklerna sällan används i en inaktiv vardag.

Få snyggt set från Kari Traa + 3 nr av I FORM – ENDAST 99:– Klicka här >>

Gå med större steg

När du står, sitter, ligger och promenerar använder du till exempel inte den stora sätesmuskel, som är höftens största muskel, och som bidrar till att ge rumpan dess utputande form. Du måste gå aktivt med större steg för att aktivera musklerna.

Tyvärr sitter, står och går många av oss med små steg i vardagen, och därför får vi också en rumpa som ser ut som om den aldrig används. Den blir slapp, ineffektiv och får det förhatliga platta utseendet.

En annan olycklig konsekvens av inaktiva rumpor är att deras inaktivitet gör att höftböjarna, ryggmusklerna och baksidan av låren måste ta en stor del av belastningen. Vilket resulterar i att du exempelvis kan få ryggsmärtor.

Fördelar med att ha en vältränad rumpa:

  • Du får en bättre hållningEftersom sätesmusklerna håller ditt bäcken och därmed din hållning i rätt ställningar när du rör dig, när du sitter och när du står stilla.
  • Du skonar ryggenMånga lyft innebär att man bara lyfter rätt genom att använda ben och rumpa. Är musklerna inte i form, så lyfter ryggens muskler onödigt mycket av tyngden, vilket kan ge smärtor.

  • Ryggraden skyddasStötar genom kroppen, till exempel när du går, springer, hoppar och så vidare, fortplantas upp genom kroppens leder. Är ben- och sätesmusklerna tillräckligt starka fångar de upp stötarna och skyddar ryggen.

  • Du får mer energiMånga av vardagens rörelser sätter ben- och sätesmusklerna i arbete. Ju mer uthålliga de är, desto mindre trötta blir de – detsamma gäller för dig.