Förbättra din teknik

Rytmisk andning

När du simmar: Andningen ska ske utan avbrott. När du simmar är det viktigt att din andning är rytmisk, det vill säga att in- och utandning fortgår utan avbrott, även när du har ansiktet under vattnet. Du ska andas ut så fort du har ansiktet under vattnet.

Frisim

Simmar du frisim är det lättast att andas in genom att vända ansiktet åt sidan så att munnen hamnar över vattenytan.

Andas ut när ansiktet vänds ner under vattnet. Andas in genom munnen men ut genom näsan under vattnet för att inte svälja vatten eller få ner vatten i lungorna. Andas in vid vart annat simtag, mot höger eller mot vänster. Du får aldrig hålla andan.

Bröstsim

När du simmar bröstsim ska du lyfta och sänka ansiktet. Samtidigt som du för ihop armarna för att skjuta fram dem lyfter du hakan över vattenytan och andas in. När du skjuter fram armarna kommer ansiktet under vattnet för framdriften och du andas ut.

Fjärilsim

Om du simmar fjärilssim kan du andas vid vartannat simtag. Samtidigt som du lyfter armarna och för dem framåt i vattnet lyfter du huvudet över vattenytan och andas in. Blås ut luften igen när du tar nästa simtag. Du har då huvudet under vattenytan.

Oavsett vilken simgren du föredrar ska andningen koordineras med simtagen. Andas rytmiskt och håll aldrig andan!

Med bra rytm kommer du längst

Simning är en tekniskt krävande idrottsgren. Dålig simteknik betyder därför också att du använder mycket kraft utan att egentligen komma någonvart. Och det är rena döden för motivationen.

Därför kan teknikövningar - ja, det låter inte särskilt spännande, det medges! - vara ett sätt att göra träningen roligare och simtekniken bättre. Du behöver inte tänka på varje rörelse, koncentrera dig i stället på tre punkter:

Ligg rak i vattnet

Försök tänka på hur du ligger i vattnet. Kommer du ingenvart beror det ofta på att du ligger snett i vattnet. Då gör kroppen motstånd och hindrar dig från att komma framåt. Försök göra så lite motstånd som möjligt och föreställ dig att din kropp är helt strömlinjeformad.

Finn nytt vatten att pressa undan

Det är först och främst med hjälp av armtagen som kroppen dras framåt och du får fart i vattnet. När du rör händer och armar i vattnet gäller det att du finner nytt vatten att pressa undan, d v s att du hela tiden flyttar händerna och håller dem i en vinkel så att du känner motståndet mot handflatan under hela armtaget.

Finn din bästa rytm

Kanske är du inte som fisken i vattnet. Då använder du mycket kraft på att spänna en massa muskler som du inte ska använda. Försök hitta en bra rytm så att du kan simma avslappnat. Du använder nämligen för mycket energi på att inte komma någonvart om du spänner dig.

Det finns många teknikövningar som lär dig att bli bättre på de tre momenten - både övningar med och utan redskap. Teknikövningarna är också riktigt bra i din träning. De ger nämligen variation så du inte bara simmar den ena banlängden efter den andra i t ex frisim.

Dessutom kan du leka med övningarna, framför allt när du använder redskap. Och så gör teknikövningarna dig naturligtvis bättre på att simma de olika simsätten.